Fri frakt över 650 kr Försenad leverans på grund av lagerflytt 30 dagars returrätt

5 enkla tips för att vårstäda hemtextilier

Vackra hemtextilier kan piffa upp vilket rum som helst, men det är viktigt att ta hand om dem så de håller sig rena och fräscha. Här är våra bästa tips för att fixa till dina gardiner, dukar, sängkläder och möbler.


1. Steama dina hemtextilier

De flesta kanske tror att steamers bara hör hemma i mode- och klädvårdsvärlden. Men att steama är också ett snabbt och bekvämt sätt att rengöra och fräscha upp dina hemtextilier. Genom att steama dina gardiner i stället för att stryka dem slipper du både att ta fram en strykbräda och att ta bort gardinerna från stången.

Ta en titt runt ditt hem. Ser du några hemtextilier som behöver fräschas upp inför våren? Nedan är några av de vanligaste hemtextilierna som är perfekta att steama under vårstädningen.


Gardiner


Som sagt kan du spara mycket tid på att steama dina gardiner eftersom du kan låta dem hänga kvar på gardinstången. Tryck munstycket mot tyget och se hur det blir skrynkelfritt. Ångan tar bort skrynklor och veck samtidigt som den bekämpar bakterier och lukter. För ett extra pressat resultat, använd vår hybridsteamer som är utrustad med en varm strykplatta.


Möbler med tygklädsel


Hur man sköter sina möbler beror förstås alltid på vilket material de är gjorda av. Soffor i läder och mocka har specifika skötselråd. Men det går faktiskt utmärkt att steama soffor och fåtöljer så länge de har tygklädsel. Ångan slätar ut skrynklor och veck och tar samtidigt bort odörer och bakterier som fastnat exempelvis i soffans dynor eller klädsel. Detsamma gäller kuddar och filtar.


Sängkläder


Att steama dina sängkläder är ett smidigt sätt att fräscha upp påslakan, lakan, örngott och överkast. Du kan antingen steama ditt nytvättade täcke för att ta bort skrynklor eller fräscha upp dina lakan mellan tvättarna. Ångan lyfter textilfibrerna och får sängkläderna att kännas extra fräscha och fluffiga. Avsluta med lite fabric spray för att lägga till en mild doft av ros och mysk.

Du behöver inte ta bort dina lakan från madrassen när du ångar dem. Tvärtom kan madrassen också kan dra nytta av ångan eftersom den hjälper till att rengöra på djupet och ta bort bakterier.2. Raka bort noppor

Har din favoritsoffa eller fåtölj blivit nopprig? Ingen fara, detta är helt naturligt och kan enkelt fixas. Noppor är bara överflödiga fibrer som vanligtvis dyker upp där friktion sker på tyget, som på armstöd, eller på tygsorter som är extra benägna att utveckla noppor, som ull och kashmir. Läs mer om noppor.

Med hjälp av en noppborttagare kan du snabbt snygga till dina noppriga hemtextilier. Svep försiktigt munstycket över nopporna och låt precisionsrakbladen trimma bort ojämnheter. Du kan använda en avnoppare på alla möjliga tyger, men vi rekommenderar att börja med en mindre yta och att vara extra försiktig med känsliga tyger.


3. Ta bort damm och ytlig smuts

Många tycker om att använda en dammsugare för att ta bort damm och ytlig smuts från sina soffor och fåtöljer. Men med tiden kommer detta att orsaka onödigt slitage. Vårt råd är att använda en klädborste för att försiktigt sopa bort damm från dina möbler. Med en borste gjord av sisalfibrer är våra klädborstar idealiska för grövre tyger som används för soffor, fåtöljer eller lampskärmar.

För mer ömtåliga material och tyger som drar till sig mycket ludd och hår rekommenderar vi att du använder en lint brush. Den lilla borsten fångar upp lösa partiklar och samlar allt i sin dolda behållare. När borsten är full, vrid helt enkelt på handtaget två gånger för att tömma behållaren. Perfekt för att ta bort djurhår!


4. Säg farväl till fläckar


Den gyllene regeln är att behandla alla fläckar så fort de dyker upp. Men ibland kommer livet i vägen och vi har andra akuta ärenden att ta hand om. Oroa dig inte, vissa envisa fläckar kan fortfarande tas bort efter att de har torkat. Om den fläckiga textilen är tvättbar, som lakan, dukar eller gardiner, kan du förbehandla fläcken med fläckborttagningsmedel och sedan tvätta som vanligt.

Om du har spillt på din soffa eller på någon annan icke-tvättbar hemtextil, kan du också spraya fläckborttagning på fläcken, vänta i fem minuter och sedan torka av med en fuktig trasa. Även om tyget är tvättbart rekommenderar vi att endast behandla det fläckiga området för att spara tid, vatten och energi.


5. Tänk grönt när du vårstädar


Slutligen vill vi uppmuntra om att tänka grönt när du vårstädar ditt hem. För din hälsas och planetens skull rekommenderar vi att du använder hållbara verktyg och att du till varje pris undviker skadliga kemikalier. Försök att investera i klimatsmarta och återanvändbara verktyg som håller länge och glöm inte att du kommer långt med såpa, citron och vinäger.

Vi hoppas att dessa tips kan komma till användning när det är dags att vårstäda, eller när som helst under året för den delen. Lycka till!

Läs också

Rekommendation
Produkter
Artiklar