Fri frakt över 400 kr Leverans inom 1–3 arbetsdagar Förlängda returer till och med 31 januari, 2024

5 mer hållbara material att leta efter i butik

Vi har listat fem tips på bra material att leta efter när du handlar nytt. Men kom ihåg att först leta i din garderob – då plaggen och materialen du redan äger är de mest hållbara.


Välj begagnat

Att välja begagnat i stället för nytt är det enskilt mest hållbara valet när du handlar kläder. Ett par nyproducerade jeans motsvarar utsläppen av upp till 197 begagnade. En ny vinterjacka motsvarar utsläppen av upp till 394 begagnade (Återbruksbarometern, 2019).

Med detta sagt så finns det tillfällen då de begagnade alternativen inte kan lösa dina problem. Och då kan du istället göra skillnad genom att välja bättre material.


5 mer miljövänliga material

Linne

Linne är ett naturmaterial som görs av linplantan. Lin kan odlas i kalla och regniga klimat, och är också tålig mot sjukdomar, vilket innebär att materialet inte behandlas med så mycket bekämpningsmedel. Välj linne framför bomull, som kräver mängder av vatten och bekämpningsmedel, och dessutom måste transporteras över halva jordklotet.

Linneplagg är bekväma och tidlösa, och tar du hand om plaggen på rätt sätt så håller de i flera år. En bonus är att linne är allergivänligt eftersom det inte drar åt sig damm. Lär dig hur du tar hand om dina linnekläder här.


Lyocell/Tencel

Lyocell, även kallat tencel, är ett slitstarkt viskostyg och konstmaterial som håller länge. Lyocell görs av trämassa som genom en kemikaliebehandling omvandlas till tyg. Tillverkningen är energisnål, där kemikalierna och lösningsmedlen som används i tillverkningen återanvänds.

Lyocell är väldigt bekvämt att bära och kallas ibland för “fusk-siden”. Välj lyocell som ett mer miljövänligt alternativ framför exempelvis viskos, polyester och nylon.


Siden

Siden är ett naturmaterial som görs av kokongerna från silkeslarven. Det kräver inga bekämpningsmedel, men konstgödsel kan förekomma.
Sidentyget upplevs ofta som lyxigt och tidlöst, och tar du väl hand om dina sidenplagg så håller de i generationer.


Hampa

Av hampa kan man tillverka tyg på samma sätt som med linplantan. Likt linet växer hampa i kalla och regniga klimat, och odlingen kräver varken bekämpningsmedel eller konstgödsel. Tyget ser ut ungefär som linne, och blandas oftast med exempelvis ekologisk bomull för att få andra kvaliteter.


Econyl (och andra återvunna syntetfiber)

Econyl tillverkas av återvunnen plast och är ett bättre val framför polyester, nylon och andra syntetfiber som liknar plast (som görs med mängder av kemikalier, lösningsmedel eller rester från olja). Nackdelen är att Econyl fortfarande släpper mikroplaster vid tvätt, och mikroplaster kan inte hanteras av reningsverken utan åker raka vägen ut i våra sjöar och hav.

Econyl är bra till badkläder som inte tvättas så ofta, eller accessoarer som i princip aldrig tvättas. Investera i en tvättpåse som samlar upp mikroplaster från syntetplagg.


Leta efter hållbarhetsmärkningar

Ett bra tips är att leta efter hållbarhetsmärkningar när du shoppar. Svanen och Bra Miljöval är två strikta märkningar som du kan lita på och lägga på minnet. Däremot är många andra märkningar vaga, saknar tillsyn eller så är det branschen själv som tagit fram dem.


Källor:
Återbruksbarometer, 2019
Sveriges Konsumenter, hållbara materialskolan
Naturskyddsföreningen

Läs också

Rekommendation
Produkter
Artiklar