Fri frakt över 650 kr Leverans inom 1–3 arbetsdagar 30 dagars returrätt

7 klädvårdsrutiner att testa i år

Istället för att rensa ut och köpa nytt, investera i kläderna du redan äger och ge dem lite extra kärlek. Här är sju enkla klädvårdsrutiner som får dina kläder att kännas som nya igen.


Få dina kläder att hålla i generationer

Klädvård är en viktig del av slow fashion. Den röda tråden i våra tips är att ta den extra tid som behövs för att behandla plagg som långvariga följeslagare snarare än utbytbara föremål att använda och slänga.

Varför inte utmana dig själv och dina vänner att ta till sig dessa rutiner i år? Innan du slänger dina kläder i tvättkorgen, stanna upp och överväg mer skonsamma sätt att fräscha upp dem.


1. Använd en noppborttagare


Att textilier blir noppiga är helt naturligt även för exklusiva textilier som merinoull och kashmir. Noppiga plagg kan dock lätt misstolkas som slitna och slängs därav oftast i förtid. Men med hjälp av en noppborttagare kan du snabbt återställa plagget och ta bort nopporna.

Lägg plagget på en plan yta och svep noppborttagarens munstycket över tyget. Det är en enkel uppgift som verkligen kommer att förbättra utseendet på dina mest slitna plagg. När du väl fått grepp om det kommer du leta efter noppriga plagg överallt.

Before image of a pilled sweater
After image of a debobbled sweater

2. Vädra dina plagg mellan användningar


De flesta av oss luktar troligtvis på våra plagg för att avgöra om de behöver tvättas eller inte. Luktar plagget illa slängs det i tvätthögen. Men för att reducera antalet tvätt-tillfällen är en bra klädvårdsrutin att istället låta dessa plagg vädras. Lite luftcirkulation kan göra stor skillnad när det gäller att fräscha upp kläder.

Vädring är ett väldigt enkel och underskattat hack som förlänger livslängden på dina kläder, eftersom det är mycket skonsammare i det långa loppet. Denna teknik fungerar bäst för naturliga material som andas bättre. Syntetiska tyger kan du behöva tvätta eller steama för att bli av med oönskade lukter.


3. Ånga som ett alternativ till tvätt


Ångan från en steamer tar inte bara bort skrynklor utan minskar även oönskade lukter och bakterier. Även om en steamer inte helt kan ersätta tvätt (ångan hjälper exempelvis inte mot svårare fläckar) är det ett snabbt och enkelt sätt att fräscha upp dina kläder utan att tvätta dem.

Avsluta rutinen med att spraya lite linnevatten på det ångade plagget för att efterlikna känslan av ren och fräsch tvätt.


4. Ånga som ett alternativ till strykning


När favoritskjortan har hamnat i klädhögen på golvet hjälper ångan från en steamer snabbt dig att få den skrynkelfri och redo för användning igen. Vår Cirrus 3 Iron Steamer är särskilt användbar om du vill skapa en pressad look utan att behöva ta fram ett strykjärn och strykbräda.

Person using a steamer on a black shirt

5. Handtvätta dina kläder när du kan


Att tvätta dina kläder för hand kan verka som en omständig uppgift, men det är värt det när det kommer till att bevara dina mest ömtåliga kläder. Vi rekommenderar faktiskt att handtvätta dina kläder så mycket som möjligt för att undvika skador som orsakas av maskintvätt. Läs mer om att handtvätta kläder.

Om du fortfarande inte är såld på idén av att handtvätta, se det som att diska: även om en diskmaskin kan vara en enorm bekvämlighet och tidsbesparande, måste vissa föremål, som dina dyra kockknivar med träskaft tvättas för hand. Likaså förtjänar ömtåliga plagg att hanteras med extra försiktighet om man vill att de ska hålla länge.

Delicate Laundry Detergent in soapy water

6. Behandla enbart fläckar – inte hela plagg


En annan fördel med handtvätt snarare än maskintvätt är att du kan välja att fokusera på de områden som behöver tvättas. Till exempel armhålorna på en skjorta, i grenen på ett par byxor eller en fläckig del på ett annars rent plagg. Att bara tvätta vissa delar av plaggen sparar värdefull tid samt förlänger livet på dina kläder.

Tomato sauce stain on white fabric

7. Sänk temperaturen


Visst är vissa textilier mycket lättare att tvätta i maskin, speciellt större föremål som lakan och påslakan. En sak du kan göra för att minska risken för urtvättade textilier är att tvätta dina kläder i lägre temperaturer.

Våra flytande tvättmedel är effektiva vid låga temperaturer som 20–30 °C. Vi rekommenderar att du använder 30 °C som standardalternativ för de flesta textilier och att du reserverar högre temperaturer (40–60 °C) för textilier som lakan och handdukar eller mycket smutsiga föremål. Här hittar du fler tvättips.

Läs också

Rekommendation
Produkter
Artiklar