Fri frakt över 650 kr Leverans inom 1–3 arbetsdagar 30 dagars returrätt

7 vinterplagg du inte visste att du kunde steama

När du tänker på att steama ett plagg kanske du främst associerar detta med tunna och skira tyger. Men visste du att du även kan steama din ullkappa?


Vad händer när man steamar?

När du steamar ett plagg tar du inte bara bort skrynklor och veck – ångan hjälper även till att reducera dålig lukt genom att döda bakterier. Att steama är därför ett bra sätt att hålla dina kläder fräscha mellan tvättarna, speciellt när plagget är lite skrynkligt men inte tillräckligt smutsigt för tvättkorgen.


1. Skaljackor


Du läste rätt. Du kan faktiskt steama dina skaljackor. Det är ett snabbt och smidigt sätt att fräscha upp jackan efter aktiva dagar med utomhusaktiviteter. Använd steamern på luktbenägna områden som armhålorna för att fräscha upp tyget och döda bakterier. Tänk på att vissa skaljackor har vattentäta membran i sina yttre lager som kan skadas när de utsätts för värme, så det är bäst att steama från insidan av plagget.


2. Dunjackor


Samma princip gäller för dunjackor. Att steama din dunjacka i början av vintersäsongen är ett fantastiskt sätt att återuppliva den efter månader i förvaring. Om din jacka har börjat utveckla en unken lukt efter en lång vintersäsong med frekvent användning, kan en steamer hjälpa till att ta bort dålig lukt och samtidigt bevara jackans fluffiga form.


3. Ullkappor


Ull som material är naturligt antibakteriellt och behöver inte tvättas ofta. Steaming är därför ett bra sätt att fräscha upp stora, tunga ullkappor som annars är svåra att tvätta. Om kappan fortfarande inte känns fräsch efter att du har steamat, kan du testa att vädra ut den efter användning för att minimera tvätt. Denna metod fungerar särskilt bra med ull och andra naturliga material som andas.

Bonustips: Om du av misstag krympt din ylletröja i tvättmaskinen kan du återställa den till sin ursprungliga form med hjälp av en steamer. Läs hela vår guide här.


4. Fuskpäls


Att steama kappor eller accessoarer gjorda av fuskpäls är ett effektivt sätt att fräscha upp materialet och bli av med oönskade lukter som kan ha dröjt sig kvar. Fuskpäls tenderar att plattas ut och förlora sin form med tiden, men med en snabb session med en steamer kan du blåsa liv i materialet utan risk för att skada dess struktur.


5. Fleece


Även om fleece är bra på att fånga upp värme nära kroppen och hålla dig varm i kallt väder, är det ett syntetiskt material. Fleece är ofta tillverkat av polyester, vilket gör att det sannolikt drar till sig olika lukter. En steamer kan därför vara till hjälp för att fräscha upp dina fleeceplagg efter varje användning och bibehålla fräschör en längre tid.


6. Stickade plagg


Som en allmän regel vill man undvika att tvätta stickade plagg för ofta på grund av att de lätt kan tappa formen eller rivas upp i tvättmaskinen. Genom att steama kan du förlänga tiden mellan tvättarna, vilket säkerställer att plagget behåller sin ursprungliga form över tid.


7. Underställ


Kläder som är utformade för att bäras nära din kropp bör tåla frekvent tvättning, men ibland kan du ha begränsad tillgång till tvättmöjligheter. Om du är på en vandringsresa eller skidresa i ett avlägset område, kan steaming av dina långkalsonger eller termokläder vara ett snabbt och enkelt sätt att desinficera plagget.


Listan fortsätter


Vid det här laget är vi säkra på att du förstår idén. Sanningen är att alla textilier kan steamas, även sådana som är svåra att stryka på grund av material eller utsmyckningar som paljetter eller pärlor. Ångan lyfter textilfibrerna, vilket gör att de kan svälla och återfå sin naturliga form.


Läs också

Rekommendation
Produkter
Artiklar