Fri frakt över 400kr Leverans inom 1-3 dagar 30 dagars fri returrätt
Textil /

8 myter om hur du tvättar ull

Att tvätta ull är enklare än du tror.
Lästid: 5 min

Sammanfattning:

Ullen har alltid varit ett viktigt material för oss nordbor. Tyvärr har det ett oförtjänt dåligt rykte av att vara krångligt att tvätta. Forskning från norska Konsumentverket – SIFO – slår hål på de vanligaste myterna. Ull krymper inte av höga temperaturer (det kan till och med kokas) eller att centrifugeras. Problemet är kombinationen, så om du kokar ull måste du vara noga med att plaggen ligger helt stilla. Ullplaggen kan också med fördelas tvättas med både bomulls-och syntetplagg, så länge du använder fintvättmedel och tvättar på ullprogrammet.

Ull-åldern?

Visste du att några svenska forskare föreslagit att bronsåldern borde byta namn till ull-åldern? Textilekonomin och ullhandeln var nämligen precis lika viktig för dåtidens människor (1800–500 f.kr) som handeln med brons. För oss som lever i kallare klimat i dag är ullplaggen fortfarande ovärderliga inslag i vintergarderoben.

Ullen har dock ett oförtjänt rykte av att vara klurigt att tvätta. Norge, det land vi mest förknippar med stickade ullplagg, har en lång tradition av att bära ull i olika former även på sommaren. Och därför har Norges motsvarighet till Konsumentverket, SIFO, också forskat på skötselråden för ull och krossat en del förhärskande myter om att ull är särskilt krångligt att tvätta.

Myter och sanningar om ull


”Tvätta sällan, vädra ofta”

Sant! En av de stora behållningarna med ull är att ullkläder håller sig fräscha utan tvätt längre än syntet- och bomullsplagg. Det innebär färre tvättar under plaggets livslängd, en väsentligt lägre miljöpåverkan än andra typer av plagg. Ju längre bort från huden plagget används, desto mer sällan kan du tvätta. Underställ i merinoull kanske du behöver tvätta efter ett par användningar, men kashmirtröjor behöver inte tvättas oftare än någon gång per år. Ullrockar-och kappor ännu mer sällan.

Häng ut plaggen över natten och låt dem vädra ut ordentligt, allra helst i fuktigt väder. När en unken doft inte försvinner efter att ett plagg hängt utomhus över natten, eller att plagget blivit smutsigt, är det dags att tvätta.

“Ullkläder blir lätt fläckiga”

Sant! Ullkläder blir inte smutsiga så lätt. Däremot kan de bli fläckiga. Ren och obehandlad ull hör till de ulltyger som har bäst motståndskraft mot fläckar, men många andra ullsorter är sårbara för sånt som lätt spills; bär, sylt, kaffe eller chokladsmoothie. Fläckar fastnar ganska lätt och försvinner inte i tvätt, i jämförelse med många syntetplagg som också lätt fläckas men där fläckarna inte blir permanenta. Rådet är att ta bort fläcken omedelbart, innan den satt sig. .

”Man måste använda speciellt tvättmedel”

Sant.Använd endast tvättmedel utan enzymer, märkt fintvättmedel eller ull- och sidentvättmedel. Enzymerna äter annars proteinet i ullen och på bara två tvättar med vanligt tvättmedel kan plagget vara fullt av hål.

”Ullplagg måste handtvättas”

Falskt. Vissa plagg har rådet om handtvätt för att sömmarna eller andra sömnadsdetaljer ska bevaras. Men det är inte för tygets skull. Ull kan gott maskintvättas i ullprogrammet, ett särskilt program i modernare tvättmaskiner.

”Ull krymper i höga temperaturer”

Falskt!! Ull klarar definitivt höga temperaturer, du kan till och med koka ull! Det viktiga är bara att plagget ligger helt stilla. Ull krymper bara i kombination av rörelse och värme.

”Ullplagg kan inte centrifugeras”

Falskt. Länge har myten florerat om att ullkoftor endast ska torkas på så vis att man kramar ur vattnet genom att rulla in plagget i en handduk. SIFO:s studie visar att det inte är nödvändigt! De testade att centrifugera tvättade provlappar av ull på tre olika varvtal; 400, 900 och 1400 varv/minut. De hittade ingen grund till påstående att tvättmaskinens centrifug orsakade krympning. Ull behöver inte centrifugeras i höga varvtal, så håll det lågt – mellan 600 – 800 varv/minut.

”Stickade ullkoftor-och tröjor måste plantorka"

Falskt. Återigen skriver SIFO oss på näsan angående rådet att alla ullkoftor och tröjor måste torka liggandes. De konstaterar att om plagget är tillräckligt torrt – som efter en kort centrifugerings-cykel – så är det fritt fram att torka hängandes på galge. Vi har naturligtvis testat och det verkar stämma..

”Ull får bara tvättas med annan ull”

Falskt. Studien visade att många upplever att de har svårt att fylla en maskin med bara ullplagg. Forskningen är gjord i Norge, men vi får anta att resultatet är någorlunda överförbart till svenska befolkningen. Goda nyheter! Studien visar också att det går utmärkt att tvätta ull tillsammans med bomulls- och syntetplagg. Sannolikheten för en knappt märkbar krympning på 0,5% ökade dock lite, men det är i sammanhanget inte mycket att skriva hem om. Risken för noppor påverkades inte. Det viktiga är de övriga plaggen inte är grovt nersmutsade, för ullprogrammet är för skonsamt för att rå på grova fläckar och smuts. Fyll trumman till hälften och använd fintvättmedel.

Och såhär maskintvättar du ullplagg:

  • Använd alltid specialtvättmedel. Vi rekommenderar Steamery’s Delicate Wash
  • Centrifugera alltid på ett lågt varvtal – även om du tvättat för hand
  • Ta bort spill innan de hinner bli permanenta fläckar
  • Vädra regelbundet och tvätta sällan
  • Fyll inte maskinen till mer än hälften, men fyll gärna på med andra, lätt smutsade textilier
  • Om du behöver desinficera ull, koka den i tio minuter. Men var noga med att plagget ligger helt stilla under kokningen


Läs också

Keep reading

Steamery AB använder kakor och liknande lagringstekniker för att ge dig anpassat innehåll och en bättre upplevelse av vår webbplats. Datainsamlingen möjliggör även att vi kan anpassa vår annonsering. Genom att använda vår webbplats godkänner du vår integritetspolicy och användningen av cookies på din enhet för ändamålet att utvärdera din användning.
Ok