Fri frakt över 650 kr Försenad leverans på grund av lagerflytt 30 dagars returrätt

8 myter och sanningar om hur du tvättar ull

Att tvätta ylletröjor är enklare än du tror.

Ull har ett oförtjänt dåligt rykte av att vara krångligt att tvätta. Men forskning från norska Konsumentverket (SIFO) slår hål på några av de vanligaste myterna. För att reda ut detta går vi här genom några av de vanligaste myterna om hur du tar hand om ullplagg.

#1: Tvätta sällan, vädra ofta


Sant. En av de stora fördelarna med ull är att ullkläder håller sig fräscha utan tvätt längre än syntet- och bomullsplagg. Det innebär färre tvättar under plaggets livslängd, en väsentligt lägre miljöpåverkan än andra typer av plagg. Ju längre bort från huden plagget används, desto mer sällan kan du tvätta. Underställ i merinoull kanske du behöver tvätta efter ett par användningar, men kashmirtröjor behöver inte tvättas oftare än någon gång per år. Ullrockar och kappor ännu mer sällan.

Häng ut plaggen över natten och låt dem vädra ut ordentligt, allra helst i fuktigt väder. När en unken doft inte försvinner efter att ett plagg hängt utomhus över natten, eller att plagget blivit smutsigt, är det dags att tvätta.


#2: Ullkläder blir lätt fläckiga


Sant. Ullkläder blir inte smutsiga så lätt. Däremot kan de bli fläckiga. Ren och obehandlad ull hör till de ulltyger som har bäst motståndskraft mot fläckar, men många andra ullsorter är sårbara för svåra fläckar som bär, sylt, kaffe eller choklad. Fläckar fastnar ganska lätt och försvinner inte i tvätt, i jämförelse med många syntetplagg som också lätt fläckas men där fläckarna inte blir permanenta. Rådet är att försöka ta bort fläcken omedelbart, innan den satt sig.


#3: Man måste använda speciellt tvättmedel


Sant. Använd endast tvättmedel som är märkt fintvättmedel eller ull- och sidentvättmedel. Många tvättmedel innehåller elaka enzymer som äter proteinet i ullen och på bara två tvättar med vanligt tvättmedel kan plagget vara fullt av hål. Steamerys Delicate Laundry Detergent är skonsamt mot ull och innehåller dessutom lanolinolja som vårdar fibrerna i tyget.


#4: Ullplagg måste handtvättas


Falskt. Vissa plagg har rådet om handtvätt för att sömmarna eller andra sömnadsdetaljer ska bevaras. Men det är inte för tygets skull. Ull kan gott maskintvättas i ullprogrammet, ett särskilt program i modernare tvättmaskiner.


#5: Ull krymper i höga temperaturer


Falskt. Ull klarar definitivt höga temperaturer, det kan till och med kokas. Det viktiga är bara att plagget ligger helt stilla. Ull krymper bara i kombination av rörelse och värme.


#6: Ullplagg kan inte centrifugeras


Falskt. Länge har myten florerat om att ullkoftor endast ska torkas på så vis att man kramar ur vattnet genom att rulla in plagget i en handduk. SIFO:s studie visar att det inte är nödvändigt! De testade att centrifugera tvättade provlappar av ull på tre olika varvtal; 400, 900 och 1400 varv/minut. De hittade ingen grund till påstående att tvättmaskinens centrifug orsakade krympning. Ull behöver inte centrifugeras i höga varvtal, så håll det lågt – mellan 600–800 varv/minut.


#7: Stickade ullkoftor och tröjor måste plantorka


Falskt. En annan vanlig myt är att ullplagg måste torka liggandes. SIFO konstaterar dock att om plagget är tillräckligt torrt – som efter en kort centrifugerings-cykel – så är det fritt fram att torka hängandes på galge. Vi har naturligtvis testat och det verkar stämma.


#8: Ull får bara tvättas med annan ull


Falskt. Enligt studien upplever många att de har svårt att fylla en maskin med bara ullplagg. Forskningen är gjord i Norge, men vi får anta att resultatet är överförbart till den svenska befolkningen. Studien visar dock att det går utmärkt att tvätta ull tillsammans med bomulls- och syntetplagg. Sannolikheten för en knappt märkbar krympning på 0,5% ökade dock lite, men det är i sammanhanget inte mycket att skriva hem om. Risken för noppor påverkades inte.

Det viktiga är att de övriga plaggen inte är grovt nersmutsade, eftersom ullprogrammet är för skonsamt för att rå på grova fläckar och smuts. Fyll trumman till hälften och använd fintvättmedel.


Så tvättar du dina ullplagg

  • Använd alltid fintvättmedel, förslagsvis Delicate Laundry Detergent
  • Centrifugera alltid på ett lågt varvtal, även om du har tvättat för hand
  • Ta bort spill innan de hinner bli permanenta fläckar
  • Vädra dina ullplagg regelbundet och tvätta sällan
  • Fyll inte tvättmaskinen till mer än hälften
  • Om du behöver desinficera ullplagg, koka i vatten i tio minuter, men var noga med att plagget ligger helt stilla under kokningen

Läs också

Rekommendation
Produkter
Artiklar