Fri frakt över 400 kr Leverans inom 1–3 arbetsdagar Förlängda returer till och med 31 januari, 2024

Allt du behöver veta om tvätt och lite till

Förr eller senare måste kläder tvättas. Det viktigaste att tänka på när plaggen väl ska i maskinen är att tvätta på rätt sätt, med rätt typ av tvättmedel, tillvägagångssätt och temperatur. Behandla dina textilier med respekt så att de håller längre.


Steg 1: sortera rätt

Lita inte på folk som säger att det är onödigt att sortera tvätt (vem vet vad de kan ha fel om mer?) Att färgsortera är till exempel ett måste om du inte vill att ljusa- och vita tyger ska bli grådassiga.

Vi rekommenderar 5 högar:


  • En för mörka plagg (svart, mörkblått, brunt och liknande)
  • En för ljusa textilier (beige, ljusgrått och andra milda toner)
  • En separat med bara vitt
  • En för känsliga plagg (som även helst tvättas i en tvättpåse)
  • Vi rekommenderar även en separat hög för rött och rosa, då dessa kan fälla färg och missfärga andra plagg

Smutstvätt ska alltid förvaras in en tvättkorg, allra helst en som andas och inte stänger ute lufttillförsel. Risken med en för sluten tvättkorg är att tvätten börjar lukta illa.


Steg 2: Så väljer du rätt tvättmedel

Att välja ett passande tvättmedel är superviktigt. Fel tvättmedel kan bokstavligen förstöra dina kläder – speciellt känsliga material som ull och siden. Tänk på att inte överdosera, för mycket tvättmedel gör inte kläderna renare.


Du behöver minst tre sorters tvättmedel:


  • ett för färgade plagg
  • ett för vittvätt
  • ett för känsliga material

Det finns mycket att vinna på att välja ett tvättmedel som är anpassat för just den typ av textilier som ska tvättas. Forskningen har gjort framsteg, och olika tvättmedel innehåller olika blandningar av enzymer och tensider – de ämnen som främst gör så att tvätten blir ren och fräsch. Var inte rädd för att vara lite tvättnördig!



Steg 3: Välj rätt tvättprogram


Tvätta ull och siden


Ull och siden består från naturfibrer från djurriket och måste tvättas med ett fintvättmedel. Som av en slump rekommenderar vi Steamerys Delicate Laundry Detergent. Ett vanligt tvättmedel kan förstöra dina plagg redan efter så lite som två tvättar.

Vårt fintvättmedel innehåller lanolinolja som återfuktar fibrerna i naturmaterial och gör att plaggen håller längre. Använd alltid tvättmaskinens ullprogram när du tvättar siden, silke och ull av olika slag. Att dessutom lägga plaggen i tvättpåse gör tvättandet ännu säkrare.


Tvätta träningskläder


Dina gym- och träningskläder är sannolikt gjorda av syntetmaterial. Dessa mår bäst av att tvättas i låga temperaturer (max 30°C). Problemet är dock att detta ibland gör det svårt att få bort eventuella odörer.

Välj gärna Odor Control Laundry Detergent från Steamery, ett tvättmedel som är speciellt framtaget för att neutralisera dålig lukt. Har du råkat glömma kvar träningskläderna i väskan lite för länge rekommenderar vi att plaggen får ligga och dra i odör-tvättmedel och vatten nån timme innan de tvättas.


Välj ett kort tvättprogram med låg temperatur och försiktig centrifugering, det sparar både vatten och energi. Tänk på att träningskläder sällan är särskilt smutsiga, snarare svettiga. Odor Control fungerar även utmärkt vid tvätt av bomullskläder, lakan och handdukar med mera.


Tvätta en dunjacka


Dunjackor bör inte tvättas för ofta, det påverkar nämligen själva dunens fluffighet och kvalitet. Gör det istället till en vana att vädra dunplagg regelbundet, och spreja de gärna med vår Fabric Spray då och då. När du väl tvättar en dunjacka är det viktigt att välja ett skonsamt tvättmedel som gör att dunet förlorar sina naturliga fetter och påverkar plaggets isoleringsförmåga.

Se till att alla tvättmedelsrester sköljs ut ordentligt, vi rekommenderar till och med en extra sköljvända i maskinen. Nu är det dags för torktumlaren. Vänd plagget ut och in, lägg i tre (eller flera) rena tennisbollar och tumla sedan på låg temperatur tills jackan är helt torr. Pausa gärna då och då för att skaka jackan lite och på så vis sprida ut dunet. Jackan är klar – och redo att bäras igen – när den är helt torr och doftar fräscht och gott.


Tvätta vardagskläder och textilier av bomull


Bomullskläder tål högre temperaturer. Men, om man alltid tvättar kläder i 60°C bleknar tillslut färgerna betänkligt. Med moderna tvättmedel blir tvätten lika ren i 30–40°C, så låt det vara standard för färgade plagg.



Handtvätta

Maskintvätt kan vara ganska påfrestande för kläder. Det är inte bara det att plaggen dränks i vatten och sen torkas på allsköns vis som påverkar hur kläderna åldras och ser ut. Snurrandet, kontakten med andra plagg och centrifugerandet sliter på fibrer, sömmar och detaljer och resulterar ofta i onödigt slitage. Vid handtvätt har man total kontroll över plagget och kan justera slitagenivån med sina egna händer. Handtvätt passar även bra när det till exempel blivit en fläck på ett plagg, och resten av plagget kanske inte alls behöver tvättas.

Tänk på att plagg som du värdesätter extra mycket håller längre om de handtvättas. Det lättaste sättet att ta reda på om plagg bör handtvättas är annars att ta en titt på tvättrådet – den lilla lappen som oftast sitter på insidan av plaggen. Lite dyrare kläder och rena modeplagg har ofta lite snåla tvättråd – det står ofta ”Endast kemtvätt”. Väldigt ofta klarar dessa plagg minst handtvätt (ibland till och med maskintvätt), men det gäller förstås att vara försiktig.


Välja rätt gradantal

Grundregeln är att alltid tvätta i så kallt vatten som möjligt. Moderna tvättmedel innehåller en blandning av enzymer och tensider som tvättar rent redan vid 30°C.

30ºC: Alla kläder som inte är jättesmutsiga. Sportkläder, syntetplagg och alla känsliga plagg. Gör 30 grader till ditt standardval!

40ºC: Hårt smutsad tvätt av bomull.

60ºC: Kökshanddukar, frottéhanddukar och vita lakan.

Råden ovan är bara generella riktlinjer. Ta alltid en titt på det specifika tvättrådet för plagget som ska tvättas.



Torka klokt

Det finns många sätt att få tvätten torr. Här är de vanligaste metoderna:


Hängtorka 


De flesta plagg mår bäst av att torka långsamt på en torkställning, tvättlina eller galge. Hängtorkning är ett bra alternativ om du vill bevara plaggens passform och få kläderna hålla längre. Var noga med att sträcka ut sömmar, veck och fållar innan plaggen hängs upp – detta göra att det går ännu smidigare att steama de torra plaggen.


Torktumla


Att torktumla är inte bara energikrävande, det sliter även hårt på kläderna och får dem att krympa. Det enda som egentligen måste tumlas är dunjackor, kuddar och täcken. Det är förstås smidigt att tumla lakan och handdukar – det är ju krångligt att hängtorka så stora persedlar – och tumlingen gör faktiskt handdukarna mjukare. Men tänk på att allt som tumlas får kortare livstid, och se till att använda torkbollar av ull, så förkortas torktiden, samtidigt som all statisk elektricitet försvinner.


Plantorka


Det vanligaste rådet är att alltid låta ullplagg plantorka. Om du inte har tillgång till en plantorkare (en liten ställning med nät av meshtyg) går det alldeles utmärkt att lägga en handduk på en vanlig torkställning och placera plagget ovanpå den. Glöm inte att vända plagget ett par gånger. Det går även att hängtorka vissa ullplagg, förutsatt att tvättmaskinen klarar av att centrifugera med ett kort program och max 800 varv.

Läs också

Rekommendation
Produkter
Artiklar