Fri frakt över 650 kr Leverans inom 1–3 arbetsdagar 30 dagars returrätt

Textilingenjören listar: Allt du behöver veta om noppor

Noppor är små ludd-ansamlingar som uppstår på stickade plagg och en vanligt förekommande orsak till att många klädesplagg reklameras. Men är noppor ett tecken på dålig kvalitet? Här listar vi allt du behöver veta om noppriga textilier.


Ska man lämna tillbaka noppiga plagg? Hur blir man av med nopporna på bästa sätt? Frej Lewenhaupt, textilingenjör och medgrundare av Steamery, reder ut allt som är värt att veta om noppor (och lite till).


Varför noppar vissa material mer än andra?


– Noppor är överskottsfibrer som vandrar till ytan på klädesplagg. Hur mycket ett plagg noppar beror på tygets kvalitet och egenskaper: korta textilfibrer som akryl, nylon och kashmir noppar generellt mer än långa textilfibrer som bomull och lammull, raka textilfibrer noppar generellt mer än krulliga och nya plagg noppar generellt mer än gamla, eftersom ett nytt plagg har mer överskottsfibrer.

– Noppor uppstår också i samband med friktion och slitage, därför blir det fler noppor på utsatta ställen som till exempel ärmhål och sidor.


Vad ska man tänka på när jag köper stickade plagg?


– Börja med att kika på tvättrådslappen, där framgår det vad plagget består av för material. Det är skillnad på noppor på syntetplagg och kläder som är gjorda av naturmaterial. Noppor på syntetplagg sitter fast, medan noppor på naturmaterial går enkelt att ta bort. Syntetnoppor orsakar ofta tråddragningar när du försöker ta bort dem och det problemet slipper du med plagg gjorda av naturmaterial.

– Alla stickade tröjor som innehåller akryl kommer att noppa mycket, eftersom akryl består av väldigt korta och raka fibrer. Akryl ser fint ut på galgen men åldras inte med värdighet. Kashmir är ett naturmaterial som noppar, men det är inte ett tecken på dålig kvalitet.


Ska man reklamera kashmir som noppar?


Nej, det ska du verkligen inte! Varje år reklameras massor av kashmir helt i onödan. Det är helt naturligt att kashmirplagg blir noppriga, framförallt när de är nya. Om du inte orkar ta bort noppor från kashmirplagg rekommenderar vi att du undviker kashmir, att regelbundet noppa av kashmir ingår i skötselråden.


Är noppor ett tecken på dålig kvalitet?


– För vissa tygsorter är det så. Det gäller framförallt akryl och akrylblandningar, som kan noppa väldigt mycket. För kashmir stämmer det dock inte. All kashmir kommer att noppa till en början.


Hur man bäst tar bort noppor


Elektrisk noppborttagare

Vår noppborttagare Pilo 1 Fabric Shaver suger in tyget på dina klädesplagg och skär effektivt av noppor. Den är både skonsam och effektiv. Varvtalet ligger på runt 10 000 rotationer per minut, det gör den mer än dubbelt så kraftfull som de flesta noppborttagarna på marknaden. Den extra kraften i Pilo Fabric Shaver gör att den skär av nopporna snabbt, utan att ta med sig tråden och det minskar risken för tråddragningar rejält.


Glöm dock inte att rengöra noppborttagaren från ludd. Behållaren behöver tömmas rätt så ofta för att Pilo Fabric Shaver ska fungera optimalt.


Engångsrakhyvel

En rakhyvel fungerar på vissa plagg men är livsfarlig för andra. Den fungerar mot noppor på så kallade vävda plagg med hög densitet, som en ullrock som fått noppor i armhålan. Använder du en rakhyvel på stickade tröjor kommer du ganska snabbt ha sönder plaggen.


Kashmir-kam

En kashmir-kam fungerar helt okej för kashmir som har väldigt speciella noppor. Nackdelen är att kammen sliter ut nopporna från plagget och det gör i sin tur att tyget slits. Kammen fungerar heller inte på några andra tyger än just kashmir.


En särskild nopprakhyvel

Den är faktiskt intressant, fungerar ganska bra på ytterplagg och andra vävda tyger med hög densitet. Tyvärr sliter den sönder stickade plagg och därför rekommenderar vi att den används med försiktighet.

Läs också

Rekommendation
Produkter
Artiklar