Fri frakt över 400 kr Leverans inom 1–3 arbetsdagar Förlängda returer till och med 31 januari, 2024

Linne – det naturliga supermaterialet

Så tar du hand om dina linneplagg.


Kortversionen:

Linet har använts sedan urminnes tider för att tillverka kläder, men har levt i skuggan av bomull som vanligaste råvaran under de senaste decennierna. Fler och fler får återigen upp ögonen för detta naturliga supermaterial; som transporterar bort fukt, är naturligt antibakteriellt och smutsavvisande – och dessutom miljövänligt att odla. Linne klarar att tvättas i max 80 grader, men blir rent redan på låga temperaturen. Steama eller stryk alltid efter tvätt, och torktumla aldrig.


Varför linne är så himla bra

Linneduk, linneskåp och sänglinne. Det är inte en slump att så mycket som rör äldre textilier heter något med linne, eftersom tyger gjort på linplantan – linne – var det vanligaste sättet att tillverka vävda textilier förr. Mumierna sveptes till exempel in i längder av linnetyger.

I modern tid har bomull som råvara ohotat varit kungen i textilproduktion, men linnet har på senare tid fått en renässans. Och med rätta! Linne är ett naturligt supermaterial. Det har en otrolig uppsugningsförmåga – linnetyget kan hålla upp till 20% av sin vikt i vätska utan att kännas fuktigt, och upplevs därför alltid svalt mot huden. Det är otroligt användbart till sängkläder, skjortor, blusar, kavajer disktrasor och handdukar.

Till skillnad från bomullsplantan är linet betydligt bättre för miljön att odla. Det krävs minimalt med vatten och linplantan trivs i kalla klimat, och kan även odlas i mark som inte duger till att odla grödor. Linplantan är också resistent mot de flesta skadedjur och odlingen kräver sällan bekämpnings-eller ogräsmedel.


Hur tvättar jag linne?

  • Linnetextilier vill tvättas med mycket vatten för att undvika så kallade brytveck
  • Blötlägg kläderna eller tygerna innan du tvättar och undvik vattensnåla eco-program
  • Linnelakan, handdukar och disktrasor: tvättas i 60 grader (över 80 och linnets kvaliteter kan gå förlorade)
  • Ömtåligare plagg, broderade dukar och tunna gardiner: Välj ullprogrammet eller handtvätta. Prova alltid att vädra och ta bort fläckar först, se tvätten som en sista utväg
  • Snåla med centrifugen. Krama ur överflödigt vatten i stället
  • Hängtorka och sträck ut alla sömmar
  • Stryk på hög värme eller steama medan plagget fortfarande är lite fuktigt


Snabba listan om linne


Behövs sköljmedel?
Nej, sköljmedel är en helt onödig kemikaliebomb och är dessutom dåligt för miljön. Skrynkla till dina sängkläder för hand, medan de fortfarande är fuktiga, i stället om du vill att de ska se lite nonchalant skrynkliga ut.


Krymper linnekläder i tvätten?
Ja, första tvätten krymper det vanligtvis mellan 5–10%, om de inte är förtvättade. Linneplagg töjer sig också när du använder dem, så köp inte för stor storlek.


Töjer sig allt linne?
Ja, i princip. Välj därför den mindre storleken om du tvekar mellan två storlekar.


Vilka temperaturer klarar linne att tvättas i?
Max 80 grader, men de flesta plagg blir rena redan vid 30. Smuts fäster nämligen inte lika bra på linne som till exempel bomull. Sängkläder och badhanddukar bör tvättas i 60 grader.


Ska jag stryka mina linneskjortor?
Ja, helst medan plagget fortfarande är lite fuktigt. Strykta linneplagg blir mjuka och får en smutsavvisande och glansig yta. Vi rekommenderar förstås att du steamar – steaming har alla fördelar som strykning, men är skonsammare och snabbare.


Steama linnekläder?
Det ska du verkligen göra! Plaggen känns stela efter att du tvättat dem, men de blir mjuka och behagliga efter en omgång med steamern. En handsteamer är också ett perfekt verktyg för att göra gardinerna släta och krispiga efter tvätt.


Skrynklar sig linne?
Ja, särskilt om du torktumlar (fast du inte ska). Linnekläder blir också skrynkliga när du bär dem, på ett avslappnat sätt. Steama din linneskjorta efter användning, så kan du gott använda den en dag till.


Ska jag handtvätta linnekläder?
Bara de ömtåliga, och samma gäller för gardiner och dukar. Handtvätta om de har broderier eller är av skir linne. Allt du vill veta om handtvätt finns här.


Måste jag mangla mina linnedukar?
Bara om du är perfektionist! Manglat linne får en glansig yta med mer lyster, och tål smuts bättre. Sörj inte om du inte har tillgång till en mangel, en skrynklig linneduk är en otroligt fin inredningsdetalj.


Är linne antibakteriellt?
Ja, eftersom linnetyger andas och släpper ifrån sig fukt erbjuder de ingen trivsam miljö för bakterier. Det gör dem motståndskraftiga mot dåligt lukt, och linnetröjor är till exempel utmärkta som träningströjor.

Läs också

Rekommendation
Produkter
Artiklar