Fri frakt över 650 kr Leverans inom 1–3 arbetsdagar 30 dagars returrätt

Tvätt

Kläder tvättas ofta sönder långt innan de blir naturligt utslitna. Men när du inte längre kan undvika att tvätta finns det några sätt att göra processen så skonsam som möjligt.

Färg
Att sortera din tvätt efter färg hjälper dina textilier att se levande ut under lång tid. Tvätta mörka kläder med andra mörka kläder, färgade kläder med andra färgade kläder och reservera en separat hög för dina vita kläder. Du bör också sortera alla dina ömtåliga plagg i en separat hög. När du tvättar flerfärgade textilier eller blandar flera färger i samma tvätt, kan du även lägga till ett färgabsorberande ark för att förhindra missfärgning.
Temperatur
För att dina kläder ska hålla så länge som möjligt – gör 30ºC till ditt standardalternativ och spara högre temperaturer till att tvätta smutsiga eller slitstarka textilier. Men detta är bara allmänna riktlinjer, kontrollera alltid tvättlappen för specifika instruktioner.

30ºC: Alla textilier som inte har envisa fläckar, inklusive träningskläder, syntetiska blandningar och ömtåliga textilier.

40ºC: Underkläder och smutsiga textilier gjorda av slitstarka tyger som bomull.

60ºC: Sängkläder, dukar och handdukar.
Tvättmedel
Använd specialiserade tvättmedel för olika färger och tyger för att förlänga livslängden på dina textilier. Vi rekommenderar att du delar upp din tvätt i följande kategorier.

Vita textilier: Tvättmedel för vita kläder innehåller ofta blekmedel som kan skada textilfibrerna. Vi rekommenderar att du använder vårt vittvättmedel som tar bort fläckar och bevarar den vita färgen utan att använda blekmedel.

Mörka textilier: Många standardtvättmedel innehåller aggressiva enzymer som löser upp färgpigmenten i dina svarta, bruna och mörkblå textilier. För att förhindra att dina mörka textilier blir urtvättade, använd vårt mörktvättmedel.

Blandade färger: För övriga färgade textilier, använd vårt kulörtvättmedel. Den bevarar alla färgnyanser och ser till att dina färgade kläder håller sig levande. Detta gör det också möjligt att tvätta flera färger i samma tvätt för att spara tid. 

Ömtåliga plagg: När du tvättar ömtåliga textilier som ull och siden, använd vårt specialiserade fintvättmedel som skyddar proteinfibrer. Den innehåller även lanolinolja som återfuktar och fungerar som ett substitut för sköljmedel.

Träningskläder: För syntetiska träningskläder eller andra tyger som lätt drar till sig dålig lukt, använd vårt sporttvättmedel det är också bra för att tvätta sängkläder, underkläder och handdukar.

Baby clothes: Eftersom bebisar har extra känslig hud är det viktigt att använda tvättmedel som är fritt från allergener när du tvättar barnkläder. Vårt oparfymerade tvättmedel är ett tryggt all-around tvättmedel för de med känslig hud, inklusive spädbarn.

Mer om att välja rätt tvättmedel
Handtvätt
Maskintvätt är en hård klädvårdsprocess som kan skada textilfibrer och riva upp sömmar. Handtvätt är ett mycket skonsammare sätt att tvätta silke, kashmir, merinoull, finstickade textilier eller plagg med högt affektionsvärde. Våra fintvättmedel och sporttvättmedel går bra att använda när du tvättar för hand. Kom ihåg att alltid kontrollera skötseletiketterna, eftersom vissa plagg inte bör tvättas i vatten.

Mer om hur du tvättar för hand
Torkning
Det finns många sätt att torka din tvätt, men vissa metoder är skonsammare än andra och kan förlänga livslängden på dina kläder. Här är tre vanliga torkmetoder.

Hängtorka: De flesta plagg håller både i kvalitet och form längre om du låter dem torka långsamt på ett torkställ eller på en galge. Se till att räta ut fållar och veck så mycket som möjligt, det sparar tid när du vill steama dina torkade kläder.

Plantorka: Torka dina stickade plagg på en plan yta för att hjälpa dem behålla sin form. Lägg plagget på en handduk, rulla ihop det och krama försiktigt ur allt överflödigt vatten, och låt det torka liggandes platt. Om du använder ett torkställ, placera en handduk under plagget för att förhindra veck.

Torktumla: Att torktumla dina kläder är inte bara dåligt ur ett energiperspektiv, det kan också krympa och skada textilierna. Vi rekommenderar att du undviker att torktumla allt förutom sängkläder och handdukar, men om du behöver torktumla, använd torkbollar för att förkorta torktiden och ta bort statisk elektricitet.

Mer om att torka tvätt
Rekommendation
Produkter
Artiklar