Fri frakt över 650 kr Leverans inom 1–3 arbetsdagar 30 dagars returrätt

Fläckborttagning

Att agera snabbt och behandla omedelbart är nyckeln för framgångsrik fläckborttagning. Men det är också viktigt att behandla varje fläck på rätt sätt.

Vin
Det mest effektiva sättet att ta bort vinfläckar är att använda fläckborttagningsmedel som innehåller väteperoxid. Se till att behandla fläcken så snart som möjligt för bästa resultat. Om du inte har fläckborttagningsmedel hemma kan du strö salt över fläcken för att dra ut fukten i några minuter och sedan skölja med varmt vatten. För gamla vinfläckar kan du också prova att använda mjölk med hög fetthalt. Värm mjölken tills den kokar, doppa fläcken i mjölken och låt den dra tills mjölken har svalnat.
Fett
För att lösa upp fett eller oljebaserade fläckar är det första steget att suga upp så mycket fett som möjligt med en pappershandduk. Strö sedan potatismjöl på fläcken och låt den dra ur fukten över natten. Borsta bort potatismjölet, blötlägg fläcken i varmt vatten och tvätta den fläckiga textilen som vanligt med ett lämpligt tvättmedel.
Tomatsås
Använd vårt fläckborttagningsmedel för att ta bort tomatsåsfläckar. Se till att skölja med kallt vatten, eftersom varmt vatten kan göra så att fläcken blir permanent. Om du inte har fläckborttagningsmedel nära till hands och tyget är vitt, kan du behandla fläcken försiktigt med citronsaft. Tvätta sedan tyget som vanligt och låt det lufttorka, gärna i solen om det är ett vitt tyg, då solen fungerar som ett naturligt blekmedel.

Mer om att ta bort tomatsåsfläckar
Bär
Ett husmorstips för att behandla bärfläckar är att använda vinäger och kokande vatten. Använd ättika, vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger eller citronsaft. Applicera försiktigt på det färgade området och skölj sedan med kokande vatten, men bara om tyget klarar varma temperaturer. Om du är osäker, kolla vad som står i plaggets tvättanvisningar.
Gräs
Gräs kan orsaka de mest envisa fläckarna som kan sitta kvar på kläderna för alltid utan ordentlig behandling. Fukten från gräset tillsammans med klorofyll tränger in i textilfibrerna, vilket kan skapa permanenta fläckar. För att få bort gräsfläckar, använd alkohol eller fläckborttagningsmedel som innehåller väteperoxid eller en gel gjord med galltvål och solrosolja. Blötlägg fläcken i alkohol eller fläckborttagningsmedel och tvätta sedan som vanligt.

Mer om att ta bort gräsfläckar
Blod
För att ta bort nya blodfläckar, skölj med kallt vatten och tvätta tyget som vanligt. För äldre fläckar är det bäst att använda fläckborttagningsmedel. Om du inte har fläckborttagningsmedel hemma, blötlägg tyget i 1 msk salt och 1 dl vatten i ett par timmar. Undvik att använda varmt vatten, eftersom det kan göra så att fläcken blir permanent. Om fläcken fortfarande är kvar, blanda två delar bakpulver med en del vatten, blötlägg i en halvtimme och dutta med en fuktig trasa innan du tvättar.
Smink
För att bli av med sminkfläckar, använd en blandning av tvättmedel och bakpulver. Applicera blandningen på fläcken med en ren sminkborste, vänta i 15 minuter och tvätta sedan plagget som vanligt. Om det är en envis sminkfläck kan du även förbehandla fläcken med lacknafta. Ett annat husmorstips är att använda vaselin på fläcken eller gnugga fläcken med torrt vitt bröd. Om fläcken kvarstår, använd vårt fläckborttagningsmedel.

Så tar du bort brun utan sol-fläckar
Nagellack
För att lösa upp nagellacksfläckar på kläder och textilier kan du använda en nagellacksborttagare som innehåller aceton. Testa dock alltid produkten på en liten, diskret del av plagget först för att kontrollera tygets färgbeständighet innan du applicerar den på fläcken. Blötlägg en trasa eller bomullsrondell med produkten och dutta direkt på fläcken, tvätta sedan som vanligt med lämpligt tvättmedel. Vi rekommenderar inte denna metod för syntetiska material.
Deodorant
Få deodorantfläckarna att försvinna från dina kläder genom att blanda tvättmedel med citronsyra. Applicera direkt på fläcken, vänta i 30 minuter och skölj sedan med kallt vatten. Ett annat knep för att få bort deodorantfläckar är att använda ättika. Blanda en del ättika med 10 delar vatten, låt dra i några timmar och tvätta plagget som vanligt med ett lämpligt tvättmedel.
Rekommendation
Produkter
Artiklar