Fri frakt över 650 kr Leverans inom 1–3 arbetsdagar 30 dagars returrätt

Textilier

Olika tyger är gjorda av olika textilfibrer som kräver specifika skötselmetoder. Ta hand om dina ylletröjor, linneskjortor och sidenblusar så att de håller så länge som möjligt.

Silke
Silke är en naturlig proteinfiber som produceras av silkesmaskar. Tyget kännetecknas av sin lyster, styrka och hållbarhet och har en lång handelshistoria över hela världen.

Skötselråd: Det bästa sättet att tvätta dina sidenplagg är att tvätta för hand med vårt fintvättmedel och ljummet vatten för att sedan hängtorka. Siden torkar snabbt tack vare dess förmåga att transportera bort fukt. Torktumla aldrig dina sidenplagg eftersom det kommer att skada tyget.

Fler skötselråd för silke
Linne
Linne är tillverkat av linfibrer och är naturligt antibakteriellt och fläckavvisande och behöver därför inte tvättas ofta. Kläder av linne blir rena även när du tvättar dem i låga temperaturer.

Skötselråd: Blötlägg dina linnekläder i vatten innan du tvättar dem för att minska slitage. Hängtorka gärna och undvik att torktumla eftersom tyget kan krympa. Använd en steamer eller stryk tyget när det fortfarande är lite fuktigt för att försiktigt ta bort skrynklor. Undvik att vika på samma ställe eftersom detta kan orsaka onödiga veck.

Fler skötselråd för linne
Ull
Ull är en naturlig proteinfiber som oftast kommer från fårets päls. Ull är naturligt antibakteriellt och smutsavvisande och behöver därför inte tvättas ofta alls.

Skötselråd: Vädra dina ullkläder ofta för att minimera tvätt. Kontrollera alltid instruktionerna på tvättlappen, använd vårt fintvättmedel. och tvätta för hand eller använd ullprogrammet på din tvättmaskin. Tvätta alltid i låga temperaturer, eftersom kombinationen av värme och rörelse gör att ullen krymper.

Fler skötselråd för ull
Bomull
Bomull är gjord av de fluffiga fibrerna från bomullsplantan. Bomullsplagg är mer lätthanterliga än material som siden eller ull. På grund av fiberstrukturen kan bomull maskintvättas, torktumlas och strykas mer än andra material

Skötselråd: Fräscha till dina bomullsplagg genom att steama dem och spraya med textilspray. För att bevara färgerna, använd ett tvättmedel avsett för färgade kläder och ett separat tvättmedel för vita kläder. Använd torkbollar av ull i torktumlaren för att minska torktiden och undvika statisk elektricitet.
Kashmir
Kashmir är ull som är gjord av den mjuka vinterpälsen från en viss sorts get. Eftersom dessa getter bara fäller sin vinterpäls en gång om året är kashmirull ett exklusivt material. Kashmir är självrengörande och kräver därför inte frekvent tvättning.

Skötselråd: Vädra dina kashmirplagg ofta och tvätta bara när det behövs. Använd vårt fintvättmedel som innehåller lanolinolja som ger näring åt fibrerna. Tvätta för hand eller använd ullprogrammet i låga temperaturer och undvik att kombinera värme och rörelse.

Fler skötselråd för kashmir
Denim
Denim, eller jeanstyg, är ett vävt twilltyg som vanligtvis är tillverkat av bomull. Jeans bör tvättas så lite som möjligt, helst bör du vänta månader mellan varje tvätt.

Skötselråd: Vädra dina jeans ofta, steama och använd en textilspray för att ta bort ofräscha lukter. Att steama kan också hjälpa dina jeans att återfå sin passform. Om du behöver tvätta dina jeans, vänd dem ut och in och använd ett skonsamt program eller tvätta för hand i låga temperaturer. Häng- eller plantorka och undvik att torktumla.

Fler skötselråd för denim
Hampa
Hampa tillverkas av fibrer från stjälkarna på cannabis sativa-växten. Tyget ger all den värme och mjukhet som kan förväntas av en naturlig textil men med en hållbarhet som sällan finns i andra material vilket gör hampa perfekt för att skapa plagg med lång livslängd.

Skötselråd: Hampa bör tvättas kallt om inte tyget har envisa fläckar. Om du hängtorkar, placera plagget på en galge och jämna ut kragen och fållarna för hand. Undvik skrynklor genom att snabbt ta ut dina hampakläder från tvättmaskinen.
Polyester
Polyester är en syntetisk plasttextil som tillverkas av samma material som används i PET-flaskor. Polyester är ett slitstarkt tyg som håller länge, vilket kan ses som en fördel, men också ett miljöproblem, eftersom polyester inte är biologiskt nedbrytbart.

Skötselråd: Polyester blir sällan skrynkligt, men om det skrynklar sig kan du steamer tyget för att göra det slätt igen. Polyester används ofta i sportkläder och kan lätt absorbera dåliga lukter, så vi rekommenderar att du använder vårt sporttvättmedel som tar bort lukter och bakterier vid låga temperaturer.
Nylon
Nylon betecknar en grupp syntetfibrer av polyamid. Precis som polyester används nylon ofta i sport- och badkläder. Det som skiljer dessa textilier åt är att nylon är mjukt att ta på medan polyester är hårt och vattentätt.

Skötselråd: Välj ett skonsamt tvättprogram och använd ett tvättmedel avsett för funktionskläder, som vårt sporttvättmedel. Förläng plaggets livslängd ytterligare genom att tvätta för hand. Hängtorka helst dina nylonplagg. Nylon torkar mycket snabbt och behöver aldrig torktumlas.
Viskos
Viskos är ett mjukt och andningsbart halvsyntetiskt tyg tillverkat av trämassa. Det liknar rayon och lyocell och har en tendens att töja sig men drar ihop sig igen om du steamar eller tvättar tyget.

Skötselråd: Tvätta dina viskosplagg försiktigt i låg temperatur för att undvika att de krymper. Sortera alltid dina färger och låt dina kläder hängtorka. Om dina viskoskläder har krympt i tvättmaskinen kan du använda en steamer för att hjälpa tyget återfå sin form. Använd en textilspray för att fräscha upp dina plagg mellan tvättarna..
Acetat
Acetat är ett halvsyntetiskt tyg som består av spunna cellulosafilament från trämassa. Tyget draperar bra och används därför bland annat till aftonklänningar. Acetat blandas ofta med andra material som siden, rayon och bomull.

Skötselråd: Acetat är i sig självt mycket känsligt och måste tvättas för hand. Tvätta alltid i låg temperatur och undvik att torktumla. Att steama acetat är det bästa sättet att ta bort skrynklor eftersom strykjärn kan smälta tyget.
Lyocell
Lyocell är en semisyntetisk variant av viskos som framställs på ett miljövänligare sätt. Tencel och lyocell är kemiskt identiska textilier, men Tencel är ett registrerat varumärke. Lyocell används ofta som substitut för bomull eller siden på grund av dess liknande egenskaper.

Skötselråd: När du tvättar lyocell, tvätta helst för hand om inget annat står på skötseletiketten. Låt dina lyocellkläder lufttorka och använd en steamer för att bli av med skrynklor eller veck.
Modal
Modal är ett halvsyntetiskt tyg tillverkat av cellulosa från bokträd. Modal anses vara ett miljövänligare alternativ till bomull eftersom bokträd inte kräver mycket vatten för att växa. Tyget är mjukt och används ofta till pyjamas, underkläder och lakan.

Skötselråd: Modal kan tvättas i maskin, men var noga med att följa plaggets skötselråd, eftersom en modalblandning kan ha andra skötselråd. Hängtorka dina tvättade modalplagg för att undvika skrynklor och steama om det behövs.
Fiberblandningar
Om ett plagg är tillverkat av en blandning av textilfibrer är vår tumregel att hålla utkik efter den högsta andelen som anges på materialetiketten. Om ett plagg till exempel innehåller en blandning av 70% bomull och 30% viskos, följ tvättråden för bomull.

Men var försiktig med extra ömtåliga fibrer som siden eller ull i blandade tyger. Även om andelen silke är låg är det bäst att använda vårt fintvättmedel. Och som alltid, följ instruktionerna på skötseletiketten om du är osäker. 
Rekommendation
Produkter
Artiklar