Fri frakt över 400kr Leverans inom 1-3 dagar 30 dagars fri returrätt

Så fräschar du till second hand-kläder

Vi brukar tänka att du inte äger ett plagg, du rår bara om det till nästa ägare. När man handlar begagnade kläder kan det förstås hända att tidigare ägaren har varit.. lite slarvig i sin omvårdnad. Läs våra knep för att fixa till pre-älskade kläder så att de känns som dina i stället.

4 metoder för att råda bot på second hand-kläder som luktar illa

Kanske har du råkat köpa ett plagg där den tidigare ägaren använt ett skarpt luktande sköljmedel. Eller så luktar plagget fränt av svett. Många vintage-plagg kan också få en unken lukt av att ha legat decennier i ett utrymme utan ordentlig ventilation. Innan du ger upp om plagget bör du prova dessa fyra metoder:


Vädra ut ordentligt

Låt plagget hänga utomhus, allra helst under ett par dagar. För kläder som bara luktar lite använt, eller ullplagg, brukar en ordentlig vädring göra susen.

Lägg det i ett bad med ättikssprit

Lägg det skarpt luktande plagget i ett bad med ättikssprit. Tappa upp vatten i ett badkar, eller i en balja, tillsammans med 1 dl ättikssprit. Låt plagget dra i lösningen över natten och tvätta sedan som vanligt.

Tvätta i Odor Control-tvättmedel (eller sporttvättmedel)

För syntet- och bomullsplagg rekommenderar vi att du tvättar med ett tvättmedel som bryter ner molekylerna som orsakar svettlukt. Vårt Odor Control är precis vad det låter som. Vi utvecklade det specifikt för svettiga träningskläder (syntetplagg luktar ofta otäckt efter bara en användning), men det är också guld för second hand-plagg som luktar lite väl mycket andrahand. Använd inte på ull-och sidenplagg, då förstör du fibrerna!

Dränk med Clothing Mist

Vår klädmist innehåller en aktiv kultur av goda bakterier som neutraliserar de bakterier som får plagget att lukta. Duscha plagget med klädmisten, hela plagget ska vara genomblött. Clothing Misten är svagt parfymerad och är egentligen inte tänkt att användas på hela plagget. Doften kan därför bli överväldigande, men det löser du genom att vädra ut ordentligt efteråt. Avsluta proceduren med att tvätta plagget, och använd gärna vårt Odor Control-tvättmedel. Observera att detta inte bör göras på extremt känsliga tyger som i vanliga fall inte ska utsättas för vatten.

Rengöra smutsig märkeslapp

Kläder som i övrigt är i gott skick kan lätt kännas som sämre begagnade om märkeslappen i nacken är smutsig. Det blir den lätt av solskyddsfaktor eller foundation.


Rester från solskyddsmedel:

  • Förbehandla fläcken med flytande tvättmedel: Häll tvättmedel på fläcken, badda med en svamp eller gnugga försiktigt med fingrarna.
  • Tvätta i låg temperatur, max 30ºC och med flytande tvättmedel (pulvertvättmedel, varmt vatten eller fläckborttagare kan göra den permanent).

Rester från foundation:

  • Förbehandla lappen med en fettlösare, som genomskinligt diskmedel eller galltvål.
  • Låt diskmedlet/galltvålen verka, gnugga försiktigt eller badda med en svamp.
  • Skölj ur eller tvätta plagget som vanligt.

Vägglöss eller annan ohyra i begagnade plagg

Vissa vill hävda att man inte ska köpa begagnade textilier eftersom de riskerar att bära med sig av vägglöss, mal eller annan ohyra. Vilket strunt! Först och främst är det ganska sällsynt, och för det andra är det lätt att råda bot på. Lägg dina begagnade kläder i frysen (-18ºC) i minst tre dagar det första du gör. Eventuell ohyra dör också av en tvätt i 60ºC, men långt ifrån alla kläder tål den sortens värme och tvättprogram. Efter frysboxen tvättar du dem enligt tvättrådet.


Skrynklor och trist passform

Plagg som blivit tvättade innan försäljning (vilket förstås är tacksamt), kan ha förlorat lite av sin passform. Detta gäller särskilt kläder av viskos som krymper i samband med tvätt, eller ulltröjor som lätt kan bli lite deformerade. Steama igenom hela plagget innan du bedömer om det verkligen är fel passform, eller om plagget bara är lite misshandlat av tvätten.

Ull-och sidenplagg som blivit tvättade i fel tvättmedel

Du behöver inte vara rädd för att köpa begagnade plagg av ull och siden, som ju kräver lite speciell omvårdnad. Proteinerna i ullen äts gradvis upp av enzymerna i ett vanligt tvättmedel. Du märker det på att tyget är fullt av små hål. De allra flesta ullplagg överlever en tvätt med fel tvättmedel. Siden blir torrt och sprött av ett vanligt tvättmedel. Känns sidentyget som att det ska gå sönder är det en indikation på att det tvättats med fel tvättmedel, men de flesta sidenplagg tar sig oskadda genom en enstaka felhantering. Tyvärr finns det ingen mirakelkur för att rädda vanskötta ull-och sidenplagg, utan de får återvinnas i textilåtervinningen.

Läs också

Keep reading

Steamery AB använder kakor och liknande lagringstekniker för att ge dig anpassat innehåll och en bättre upplevelse av vår webbplats. Datainsamlingen möjliggör även att vi kan anpassa vår annonsering. Genom att använda vår webbplats godkänner du vår integritetspolicy och användningen av cookies på din enhet för ändamålet att utvärdera din användning.
Ok