Fri frakt över 650 kr Leverans inom 1–3 arbetsdagar 30 dagars returrätt

Så fräschar du upp garderoben inför våren

När vintern smälter bort och dagarna blir längre är det ett perfekt tillfälle att flytta vinterjackorna ur vägen och ta fram dina luftiga vår- och sommarplagg.


Lyft fram vårgarderoben


Vissa plagg används inte året runt. Detta gäller särskilt om du bor i en del av världen där vädret förändras dramatiskt varje årstid. Om detta låter bekant för dig kan det vara bra att sortera din garderob efter säsong för att få plats med plaggen som matchar det rådande vädret. Det kan kännas lockande att köpa nya sommarkläder, men det finns mycket du kan göra för att fräscha upp din befintliga garderob.

Att förbereda och förvandla din säsongsbetonade garderob ska inte kännas som en tråkig syssla. Vi tror att detta kan vara en härlig tradition och till och med något att se fram emot varje år. I den här artikeln kommer vi lista några enkla och inspirerande sätt att förnya och fräscha upp din garderob inför vårsäsongen.Gör plats för ljusare tider


Ett bra ställe att börja på är att flytta dina tjocka vinterkläder ur vägen för att ge plats åt dina vår- och sommarplagg. När din garderob är fylld till brädden är det lätt att glömma bort de kläder som förvaras utom synhåll. Det enklaste sättet att bekämpa detta är att hålla din garderob lätt och luftig och att då och då rotera dina plagg. På så sätt kan du se till att din garderob känns inspirerande och lättillgänglig.

Det finns några enkla knep du kan ta till så att dina vinterkläder förblir fräscha medan de förvaras under vintern. Till exempel bör stickade tröjor alltid vikas eftersom galgar kan göra att de tappar formen. Ett annat knep är att spraya cederträolja på dina kläder för att hålla skadedjur borta. Läs mer om att förvara vinterkläder.Damma av dina vårplagg


Ibland krävs det inte mycket för att fräscha upp dina kläder efter vinterförvaringen. Vissa plagg behöver bara dammas av. Ett vanligt sätt att avlägsna ludd, damm och hår är att använda en klädroller med tejpremsor. Men detta kan vara motverkande eftersom den klibbiga tejpen lämnar limrester på tyger, vilket gör dina kläder till magneter för nytt damm och ludd. Därför är det bättre att använda en återanvändbar klädborste för att avlägsna ytlig smuts.

Om dina textilier har blivit noppriga, kasta inte ut dem. Noppor är helt naturligt och överskottsfibrer som har vandrat upp till ytan av tyget. Det lättaste sättet att bli av med noppor är att raka bort dem med hjälp av en noppborttagare Detta enkla trick kan dramatiskt förändra utseendet på dina slitna plagg och få dem att se som nya ut igen.Fräscha upp dina kläder


Vår- och sommarplagg är ofta gjorda av material som är extra benägna att skrynkla sig, som siden och linne. Dessa tyger kan dra nytta av en snabb ångbehandling med en steamer efter att de har legat vikta. Att steama är ett utmärkt sätt att jämna ut veck och rynkor genom att lyfta textilfibrerna och samtidigt ta bort dålig lukt som kan dyka upp när kläder förvaras i ett trångt utrymme under en längre tid.

Ett annat snabbt och enkelt sätt att fräscha upp din garderob är att spraya dem med linnevatten. Detta är inte för att dölja några obehagliga lukter, utan snarare för att lägga till en extra touch av fräschör efter att du steamat dina plagg. Det kan också vara en bra idé att låta kläder som legat i mörka utrymmen länge vädras under natten.

Tvätta dina kläder endast om steaming och vädring inte hjälper. När du tvättar dina kläder, se till att endast använda skonsamma och specialiserade tvättmedel. Tvätta på låg temperatur, välj en skonsam tvättcykel och undvik torktumlaren. Om du följer dessa enkla regler kommer dina kläder att hålla mycket längre utan att se urtvättade ut.Laga och reparera


Detta är också ett bra tillfälle att laga alla kläder som behöver repareras. Med rätt hjälp och verktyg kan vem som helst lära sig att laga kläder. Se till att ha ett sykit nära till hands så att du enkelt kan sy tillbaka knappar, laga trasiga sömmar och lappa över hål för att förlänga livslängden på dina plagg. Steamerys sykit kommer med enkla tutorials som steg-för-steg visar hur du gör de vanligaste lagningarna. Se våra tutorials här.

När du väl känner dig bekväm med att laga dina kläder kan du också lägga till din egen touch på dina gamla plagg genom att till exempel experimentera med olika färger på trådarna eller lappa ihop hål med oväntade mönster eller tyger i andra material.Organisera och färgkoordinera


När dina vår- och sommarplagg känns fräscha är det dags att organisera din garderob på ett sätt som gör den lättillgänglig och snygg. Testa att färgkoordinera alla dina plagg eller separera mönstrade plagg. Eller så kanske du gillar att förplanera dina outfits genom att hänga ihop matchande plagg. Det viktigaste är att du organiserar din garderob på ett sätt som är funktionellt och samtidigt estetiskt tilltalande. Mer om att organisera din garderob.

Lek med olika stilar, prova kläder som du inte har använt på ett tag och donera kläder som du inte längre behöver. Gör det till en rolig och lättsam aktivitet att förbereda din vårgarderob och låt dig inspireras av kläderna du redan äger och älskar. För det mest hållbara plagget är ett plagg som bärs om och om igen.

Läs också

Rekommendation
Produkter
Artiklar