Fri frakt över 400 kr Leverans inom 1–3 arbetsdagar Förlängda returer till och med 31 januari, 2024

Hållbara sätt att torka tvätt

Tvättning är det som sliter mest på kläder i dag, inte själva bärandet. Vissa tvätt- och torkmetoder sliter mer på dina kläder än andra och därför är det bra att lära sig vilka metoder som får plaggen att hålla längst. Vi har samlat våra bästa tips för hur du torkar dina plagg så hållbart som möjligt.


Bra produkter för att torka tvätten hemma


Torkbollar i ull för torktumlaren

Investera i återanvändningsbara torkbollar av ull om du måste torktumla. De hjälper till att separera plaggen under tumlingen och förkortar torktiden. Dessutom minskar de statisk elektricitet och ersätter klimatdåligt sköljmedel.


Air Dry String – utfällbar torklina 

Trolla fram flera meter torklina med Steamerys Air Dry String. Torklinan passar i alla utrymmen och kan monteras både inomhus och utomhus. Du anpassar själv längden på linan och vevar in den när den inte behövs.  


Så torkar du olika sorters plagg


Torka ullplagg och stickat

Om du centrifugerat ullplagg kan de hängtorka på lina. Om de inte är centrifugerade ska de plantorkas, det vill säga torka liggandes och utsträckt. Annars är de för tunga och kommer att förlora passformen om de hänger på lina. Krama ur så mycket vatten du kan efter tvätten och lägg ullplagget på en dubbelvikt handduk, till exempel på en vanlig tvättställning. Vänd på plagget då och då.


Torka siden

Siden torkar fantastiskt snabbt. Det allra skonsammaste är att plantorka – det vill säga torka liggandes och utsträckt – men siden tål också att hängtorkas. Sträck gärna ut plagget ordentligt och puffa på det medan det torkar. Då minimerar du fula veck. Tänk på att inte torka siden i solsken, solen torkar ut och bleker tyget.

Torka skjortor och blusar

Bomullsskjortor och -blusar bör helst hängtorka direkt på galgen. Sträck ut plagget ordentligt – särskilt kragen och manchetter – och räta ut eventuella veck på knappslår (där knapphålen sitter) och fållar (nederkanten på plagget). Då går det fort att steama plaggen när de torkat.

Torka linnekläder, lakan och dukar

Linne är snabbtorkat och kan med fördel hängtorka på lina. Det kan vara frestande att torktumla linnedukar och sängkläder av linne, men det är att skicka dem till i en förtidig död. Värmen förstör nämligen textilfibern, så undvik torktumlaren om möjligt.


Torka t-shirts, hoodies och barnkläder bomullsjersey

Plagg av bomullsjersey – som t-shirts, barnkläder, hoodies – mår bäst av att hängtorka på lina. Eventuella veck från torklinan försvinner på bara några drag med steamern. Sträck ut fållar och muddar ordentligt, så ser de prydligare ut när de torkat.

Torka underkläder

Underkläder av spets ska hängtorka på lina. Detsamma gäller egentligen alla underkläder, men många är vi som faller för frestelsen att torktumla trosor, kalsonger och strumpor. “Hur dåligt kan det bli?” tänker vi förhoppningsfullt och knölar in familjens samling av udda strumpor i torktumlaren. Det är tyvärr jättedåligt om du vill att de ska hålla. Många underkläder innehåller elastan (som gör dem stretchiga) och elastan tål inte värme. Torktumla på egen risk!


Torka sängkläder och frottéhanddukar

Sängkläder och handdukar görs vanligtvis av bomull och mår allra bäst av att torka hängandes på lina. Ren bomull klarar en hög centrifug, så även stora lakan torkar ganska snabbt. Många föredrar att tumla sängkläder, men det måste ses som en nödlösning när utrymmet inte räcker till. Frottéhanddukar blir förvisso mjuka av tumlaren, men de förlorar också slitstyrka och färg. Ur miljösynpunkt är det klokare att hängtorka handdukar. När de torkat man kan krama dem ordentligt för att mjuka upp dem lite.

Torka träningskläder och skalplagg

Vissa träningskläder av syntet kan i princip hängas upp drypande våta och ändå torka fort. Detta gäller framförallt polyester. Skalplagg mår oftast bäst av att torkas i torkskåp, eftersom det återaktiverar impregnering. Alla träningsplagg mår bäst av att torka hängandes på lina, även om träningsplagg utan stretch också kan torkas i torktumlaren utan att ta skada.Men vänta, NÄR ska jag torktumla då?

Torktumlarens stora fördel är att den torkar snabbt och du slipper ha tvätt hängandes i huset eller lägenheten. En annan grej att tänka på är att inomhusmiljön inte mår bra av att ha fuktig tvätt framme jämt, detta är särskilt ett problem om du inte har tillgång till en tvättstuga. Du kan drabbas av mögel om ventilationen är dålig och du ofta har fuktiga kläder inomhus.

Nackdelarna med torktumlaren är att värmen och trummans rörelser sliter på kläderna. Luddet som du regelbundet tömmer är fiber som slitits ur plaggen i förtid, inte “överskottsfiber” som vissa vill hävda. Tumla med förstånd, det vill säga sällan eller om du inte har några alternativ. Förvänta dig att regelbundet torktumlade kläder krymper, förlorar passformen, tappar färgen och går sönder.


Några sista ord om fukt och att torka kläder inomhus

För att undvika att tillföra fukt till lägenheten eller huset när du torkar tvätt kan du använda en luftavfuktare. Förutsatt att du inte torkar i ett badrum eller en tvättstuga med ventilation, vill säga. Energimyndigheten har undersökt och testat flera olika luftavfuktare, läs mer hos dem här om du är nyfiken.

Läs också

Rekommendation
Produkter
Artiklar