Fri frakt över 650 kr Leverans inom 1–3 arbetsdagar 30 dagars returrätt

Så tar du hand om nyårsgarderoben

Med vinterfestligheter som nyårsafton runt hörnet är det dags att ta fram och damma av paljettklänningar och sidenkavajer som ger en touch av elegans till din garderob.


Ge nytt liv till dina gamla favoriter

Inför jul och nyår fylls ofta garderoben med mer glitter och glamour än resten av året. Det kan kännas lockande at köpa något nytt, men troligtvis har du redan plagg hemma från tidigare år som bara behöver fräschas till eller stylas med nya accessoarer. I den här guiden delar vi med oss av våra bästa tips för att bäst ta hand om festkläderna som redan hänger i garderoben.


Paljettklänningar


Plagg prydda med pärlor och paljetter är ett klassiskt inslag i vinterns festliga garderob. Om ditt utsmyckade plagg är skrynkligt efter månader i förvaring, använd en steamer för att släta ut skrynklor utan att skada fastsydda paljetter. Testa också att steama från insidan av plagget för att undvika direktkontakt med paljetterna.

Om du behöver tvätta ett plagg med paljetter är det alltid bäst att tvätta för hand eller använda ett skonsamt tvättprogram. Lägg plagget i en förseglad tvättpåse för att förhindra att utsmyckningarna slits av eller skadas.


Draperade och plisserade plagg


Vissa plagg kan inte strykas på grund av sin form eller struktur, som exempelvis draperade och plisserade klänningar eller blusar med puffärmar. steaming är återigen den bästa lösningen för dessa plagg. Ångan gör så att textilfibrerna sväller och återfår sin naturliga, skrynkelfria form utan att påverka tygets struktur.

Tvättråden varierar beroende på material, så läs alltid skötseletiketten före tvätt. Med strukturerade plagg är det alltid bäst att undvika torktumlaren och i stället låta dem lufttorka. Genom att lufttorka behåller tyget sin naturliga form utan att utsättas för hetta.


Siden och satin


Sidenplagg kommer ofta med skötselanvisningarna "bara handtvätt" och en del silke kan rentav vara vattenkänsligt, särskilt om det är ett vintageplagg. Om du bara planerar att bära plagget en gång kan det räcka med att vädra ut den över natten för att fräscha upp tyget innan och efter användning.

Om detta inte fräschar upp plagget, kan du använda en steamer för att eliminera bakterier och reducera dålig lukt. För att lägga till extra fräschör mellan tvättarna kan du kombinera med vårt rosdoftande linnevatten. Och om plagget är tvättbart, tvätta helst i låga temperaturer (20–30°C) med ett skonsamt tvättmedel, som vårt fintvättmedel. för ull.


Skira material


Syntetiska skira material brukar inte andas bra och kommer därför sannolikt att fånga in värme och fukt och dra till sig dålig lukt. Skira plagg gjorda av material som polyester, rayon och acetat gynnas inte lika mycket av att vädras ut eftersom luften och vattenångan inte kan passera lika lätt genom fibrerna.

För att fräscha upp dina skira plagg rekommenderar vi att du tvättar i låga temperaturer (helst inte högre än 30ºC) med ett tvättmedel speciellt framtaget för syntetiska fibrer och träningskläder, som vårt sporttvättmedel och undvik torktumlaren för att förhindra skador och statisk elektricitet. Skira material tenderar att torka väldigt snabbt, så de är mycket lätta att torka inomhus. Addera lite linnevatten. för en fin sista touch.


Kavajer och kostymer


Den där kostymen som du bara bär för speciella tillfällen har ofta skötselrådet "endast kemtvätt". Med dessa plagg är nyckeln att hitta en balans mellan att bibehålla fräschör men samtidigt undvika överdriven exponering av de starka kemikalierna som används i kemtvättsprocessen.

Försök att lufta ut din kostym över natten efter varje användning för att eliminera lukter på ett naturligt sätt och använd en steamer för att ånga de områden som behöver fräschas upp, som armhålorna på din kostymjacka. För fler tips, läs vår skötselguide för kavajer och kostymer.


Förvara på rätt sätt


För att få dina plagg att hålla så länge som möjligt efter vinterfestligheterna är det viktigt att förvara dina plagg på bästa möjliga sätt. Om du vet att ett plagg är extra benäget att skrynklas kan du hänga upp plagget på en galge i stället för att vika det. Förvara din säsongsbetonade garderob borta från direkt solljus och på en sval, torr plats. Detta förhindrar missfärgning och säkerställer att de är redo för nästa år.

Keep reading

Rekommendation
Produkter
Artiklar