Fri frakt över 650 kr Leverans inom 1–3 arbetsdagar 30 dagars returrätt

Guide: Hur du bäst sorterar tvätt

Att sortera tvätt är viktigt för att undvika missfärgning och slitage på dina kläder. Vi har listat några enkla steg för att visa hur du sorterar din tvätt på bästa sätt.


Steg 1: Sortera efter färg


Det första steget är att sortera efter färg och dela upp din tvätt i olika högar. Vi rekommenderar fyra högar: Mörka kläder (marinblå, svart, brun och liknande), ljusa kläder (beige, ljusgrå och andra dämpade toner), vita kläder och sedan mer livfulla färger (röd, rosa, orange och liknande).

Om du har barn eller ett stort hushåll och behöver tvätta ofta kanske fyra högar känns stressigt och tidskrävande. Ett bra tips är då att investera i vår Color Absorber som gör det möjligt att tvätta färgade och ljusare textilier tillsammans utan risk för missfärgningar. Dessa tvättark absorberar lösa färgpigment som snurrar runt i din tvättmaskin och på så sätt hindrar dem från att överföras till andra plagg.


Steg 2: Sortera efter material


När du har separerat din tvätt efter färg är nästa steg att sortera dina kläder efter material. Detta innebär att dela upp dem i två separata högar: ömtåliga och vanliga materialtyper. Ömtåliga material inkluderar kläder gjorda av naturliga fibrer så som siden eller ull. Vanliga materialtyper inkluderar exempelvis bomull, polyester och denim.

Det är viktigt att sortera efter material eftersom det hjälper till att förhindra skador på dina kläder. Ömtåliga tyger kräver en skonsammare handtvätt och lägre temperatur. Läs på tvättlapparna för mer information om temperatur och tillvägagångsätt.

Steg 3: Kontrollera om det finns fläckar


Innan du tvättar dina kläder är det viktigt att kolla efter fläckar. Oftast räcker det med att bara behandla fläcken separat istället för att tvätta hela plagget. Men om du behöver tvätta hela plagget, se till att förbehandla det före tvätt för att förhindra att fläcken fastnar. Olika typer av fläckar kräver olika behandlingar, så se till att kontrollera tvättlappen på dina kläder eller läs vår guide för effektiv fläckborttagning.


Steg 4: Välj rätt temperatur och tvättmedel


När du har sorterat din tvätt efter färg, material och behandlat eventuella fläckar är det dags att ladda tvättmaskinen. Välj lämpligt tvättprogram, temperatur och tvättmedel för dina kläder. Detta kommer som nämnt att variera beroende på plagg, så se till att läsa tvättlapparna ordentligt innan för att veta vad du ska göra för tvättval.

Sammantaget är sortering en viktig del av din tvättrutin och gör stor skillnad för resultatet. Genom att sortera din tvätt rätt kan du förhindra missfärgningar, slitage och se till att dina kläder håller längre.

Läs också

Rekommendation
Produkter
Artiklar