Fri frakt över 650 kr Försenad leverans på grund av lagerflytt 30 dagars returrätt

Så räddar du kläder som luktar surt

Sur lukt i kläder kan bero på flera saker. Fukt och mögel, att din tvättmaskin har beläggningar eller så har du råkat låta tvätten ligga kvar för länge i tvättmaskinen. Det finns dock flera sätt att bli av med unken och sur lukt.

Även om sur lukt kan vara väldigt stark, är det relativt enkelt att åtgärda problemet. Kör tomtvättar med ättika i tvättmaskinen, låt tvätten torka i rum med bra luftgenomströmning.


Undvik sura lukter efter tvätt


Ofta luktar kläder surt just efter att de tvättats. Det kan bero på att de inte hängs upp på rätt sätt och att små veck gör att mikrober får fäste och sprider unken doft. Eller att tvätten hängts i ett rum med dålig luftgenomströmning eller har dålig luft i sig. Hängtorka dina kläder ordentligt och använd bra, skonsamma tvättmedel.


Rengör tvättmaskinen


Flera delar i tvättmaskinen kan med tiden få smutsbeläggningar som kan orsaka sur lukt. Det kan vara trumman, doseringsfack eller avloppsfiltret som behöver rensas eller rengöras.

  • Rensa smuts från avloppsfiltret
  • Kör en tom maskin på hög värme, gärna med lite ättika i. Gör detta utan att använda tvättmedel – framför allt inte tvättmedel med blekmedel, då det kan ge en giftig reaktion
  • Dosera rätt, överblivet tvättmedel skapar bakterier när det ligger kvar


Blötlägg plaggen i ättika


Ett tips är att blötlägga dina kläder som luktar surt i ättika. Fyll en balja med 10 liter vatten och häll i 3 dl ättika. Lägg i kläderna och låt ligga i 20 minuter. Tvätta dem igen i maskinen och tänk på att sedan hänga kläderna rätt så de får torka snabbt.


Spraya bort lukten med Steamerys klädmist


Det finns många knep för att göra sura kläder luktfria igen, men ofta kräver de att du tvättar kläderna, även om de i övrigt är rena. För att slippa tvätta mer än nödvändigt kan du istället använda vår Fabric Spray som neutraliserar sura dofter, tar bort mikrober som är orsaken bakom lukten och ger tillbaka kläderna sin fräschör.

Gör så här:
  • Häng upp det torra plagget på en galge
  • Spraya på klädmisten med några centimeters avstånd
  • Vädra plagget utomhus i skydd från fukt, eller i korsdrag inomhus
Om du följer dessa tips så kommer du troligtvis slippa sura kläder framöver.

Läs också

Rekommendation
Produkter
Artiklar