Fri frakt från $60
Leverans inom 1-3 dagar
30 dagars returrätt
Betala med Klarna

Myter och sanningar om att tvätta jeansLevis är kända för främst två saker; tidlösa jeans och att de rekommenderar sina kunder att aldrig tvätta dem. Men är det riktigt? I vår artikel går vi igenom vad du behöver veta för att sköta om dina jeans.

Att tvätta eller inte tvätta jeans

Jeans är ett typ av plagg helt olikt alla andra i vår garderob. Nya jeans är ofta obekväma och själlösa, ovärderliga för bäraren blir de först efter flera månaders användning. Rådet att aldrig tvätta sina jeans handlar framförallt om så kallade “raw denim”, alltså jeans som inte är tvättade efter infärgning. Tanken är att jeansen slits till perfektion av bäraren själv, en omild maskintvätt sliter dem i förtid på fel sätt.

Många jeanstillverkare rekommenderar att du tvättar dina jeans så sällan som möjligt, ofta bara några gånger per år.

Men blir de inte fulla av bakterier?

Det korta svaret är: Jo. På utsatta områden samlas en mängd bakterier. Det mer nyanserade svaret: Jo, men det spelar faktiskt ingen större roll. Hudens barriär hos en frisk person är mer än kapabel till att stå emot bakterierna från jeansen. Mindre vetenskapliga studier (men än dock studier, detta är inte ett välbeforskat ämne) har visat att mängden bakterier faktiskt inte ökar över tid. Jeans som inte är tvättade på ett år innehåller inte nämnvärt fler bakterier än jeans som inte tvättade på en vecka. Alla bakterier är heller inte av ondo.När är det dags att tvätta jeansen då?

En gång i månaden är en rimlig rekommendation. Däremellan kan de vädras och fläckbehandlas om behovet uppstår. Att tillverka ett par jeans är kostsamt för miljön, bara att odla bomullen de tillverkas av är vatten-och kemikalieintensivt. Maskintvätten åldrar jeansen i förtid och därför är det vår plikt att inte tvätta dem i onödan. Om du lider av fotsvamp eller har haft kräksjuka hemma bör du dock tvätta dina jeans.

Ta bort lukter från jeans ?

Denim är tillverkat av bomullstyg som andas. Därför kan du vädra ut jeansen ordentligt efter användning. Svettlukt eller annan ofräsch lukt sprejar du enkelt bort med vår Clothing Mist, en sprej som innehåller en god bakteriekultur som rår på den mest fräna doft. Spreja rakt på luktens källa och låt torka.Lägga jeans som luktar i frysen?

Att frysboxen skulle döda bakterier, och därmed ta bort lukter, är en modern myt. Bakterierna dör inte vid frysning, av den anledningen är rådet helt missvisande. Bakterierna försätts i en slags dvala när de är nedkylda, men så fort de värms upp återaktiveras de. Bättre då att vädra eller spreja med Clothing Mist.

Så tvättar du jeans för att maximera livslängden

Alla jeans kommer att tappa färg när de tvättas. För att de ska tappa så lite färg som möjligt ska du välja ett skonsamt program och tvätta på max 30ºC. Jeans av raw denim kommer att hålla extra länge om de handtvättas, och exakt hur du handtvättar hittar du här.

  • Töm alla fickor, dra upp gylfen och vänd dem ut-och-in. Att tvättas ut-och-in gör att de bibehåller färgen bättre
  • Använd gärna en tvättpåse som skyddar tyget
  • Punktbehandla fläckar innan du tvättar
  • Använd ett kulörtvättmedel, allra helst ett tvättmedel för svarta kläder till dina svarta jeans. Det bevarar färgerna bättre
  • Använd absolut inte sköljmedel
  • Hängtorka på tvättlina, i torkskåp eller på tvättställning. Torktumla aldrig, torktumlaren tär på tyget och sliter på infärgningen
  • Steama jeansen när de torkat för att få till den optimala passformen. Ångan gör också tyget mjukt igenYou may also like:

Hur och när du ska handtvätta
5 hållbara alternativ till tvätt
Ta bort lukter från plagg och skor
Limited
Edition
Cirrus No.2 Steamer – Mint Cirrus No.2 Steamer – Mint
Cirrus No.2 Steamer – Mint
$ 140
Fintvättmedel Fintvättmedel
Fintvättmedel
$ 22
Cirrus No.2 Steamer – Svart Cirrus No.2 Steamer – Svart
Cirrus No.2 Steamer – Svart
$ 140
Cumulus No.3 Home Steamer – Grå Cumulus No.3 Home Steamer – Grå
Cumulus No.3 Home Steamer – Grå
$ 290
Den här webbplatsen använder cookies. Genom att använda vår webbplats godkänner du vår integritetspolicy och användningen av cookies på din enhet för ändamålet att utvärdera din användning.