Fri frakt över 650 kr Leverans inom 1–3 arbetsdagar 30 dagars returrätt

När och hur du handtvättar dina kläder

Joan Crawfoord var den som yppade orden: Ta hand om dina kläder som de goda vänner de är. Faktum är dock att varje gång du fyller tvättmaskinen med dina älsklingsplagg behandlar du dem som du behandlar vännerna som glömt din födelsedag.


Att handtvätta i stället för att maskintvätta kläder, och särskilt dina ömtåliga plagg, är i stort sett det enskilt bästa du kan göra för att ge dem ett långt liv. Steamerys medgrundande Frej Lewenhaupt –  till yrket textilingenjör – delar med sig av sina bästa tips för att du ska lyckas med handtvätten. Frej intervjuas ursprungligen av brittiska ELLE, och här är godbitarna ur intervjun.


Varför är det bra att handtvätta sina kläder?


– Maskintvätten är inte en skonsam rengöringsprocess. Det är inte bara själva blötläggandet som förvränger plagget, även vridandet och vrängandet inne i cylindern påverkar textilfibrer, sömmar och kanter. Det gör att plagget kan ta skada. En annan fördel med handtvätt är att du har kontroll över alla stegen och kan anpassa tvätten efter behovet. Om plagget bara har en fläck ska du fokusera på enbart fläcken, så att resten av plagget inte tvättas alls.


Vilka tyger ska jag handtvätta?


– Alla plagg som du själv definierar som ömtåliga (kläder som du är rädd om) kommer att hålla längre om de handtvättas. Generellt kan man säga att alla kläder som har symbolen för handtvätt i tvättrådet också ska handtvättas. High fashion-plagg; siden, ull, kashmir- och merinoull (särskilt finstickat) bör inte tvättas i maskin.


Kan jag handtvätta plagg märkta endast kemtvätt?


– Många plagg som det står “endast kemtvätt” på tvättlappen kan faktiskt handtvättas. Kemtvättsrekommendationen kommer antingen av att märket, tygtillverkaren eller leverantören vill vara extra försiktig. Instruktionen finns till för att slippa ta ansvar om plagget går sönder i tvätten. Men i de flesta fall går det bra att tvätta ändå. Undersök först hur tyget och sömmarna reagerar på vatten (testa på ett ställe där det inte syns). Om plagget inte påverkas av vattnet borde det gå att tvätta försiktigt för hand.De mest effektiva produkterna vid handtvätt

Delicate Laundry Detergent

Odor Control Laundry Detergent


Så handtvättar du dina kläder


Steg-för-steg: handtvätt


 • Förbehandla eventuella fläckar eller låt plagget dra i tvättmedel och vatten i minst 30 minuter (om det behövs)
 • Fyll upp ett rengjort handfat eller en hink med ljummet vatten (30 grader) och 30 ml tvättmedel
 • Se till att plagget är helt genomdränkt av vatten och pressa vatten och tvättmedel genom fibrerna
 • Låt plagget vila i 15 minuter, och upprepa processen att massera plagget
 • Tappa ut vattnet och fyll på med kallvatten
 • Upprepa igen
 • Skölj slutligen hela plaggen i kallt vatten. Fortsätt tills det inte finns några tvättmedelsrester kvar


Så torkar du handtvättade plagg


 • Pressa försiktigt ur vattnet ur plagget. Vrid inte!
 • Rulla in plagget i en handduk och pressa ur allt överflödigt vatten
 • Sträck försiktigt ut plagget. Räta ut sömmar, ärmslut, manchetter, kragar och andra detaljer
 • Stickade plagg plantorkas på en handduk
 • Hängtorka vävda tyger och bomullsjersey


Och till sist: steama!


Steama dina handtvättade plagg när de torkat. Att ånga dem är betydligt mer skonsamt än att stryka. En steamer rätar ut skrynklor på i princip alla tyger och ditt handtvättade plagg får en fräsch, krispig look.

Ursprungsartikeln: ELLE UK

Läs också

Rekommendation
Produkter
Artiklar