Fri frakt över 650 kr Leverans inom 1–3 arbetsdagar 30 dagars returrätt

7 steg till en rensad och organiserad garderob

En rensad och välstädad garderob är som balsam för själen, men ändå håller många av oss fast vid gamla kläder som aldrig används. Hur länge sedan var det du rensade ut din garderob? Här är några enkla tips som kan hjälpa dig få lite ordning och reda.


Steg 1: Inventera och sortera


Börja med att göra en inventering och upptäck vad som gömmer sig längst in i garderoben. Töm garderoben och sortera dina kläder i olika kategorier. Lägg exempelvis tjocktröjor i en hög, byxor i en annan, och så vidare. Gå sedan igenom en kategori i taget och fråga dig själv varför du har sparat just dessa plagg. Fundera över hur ofta de används och hur bra de sitter. Försök sedan ta några tuffa beslut tills du har rensat ut flera plagg från varje hög.


Steg 2: Donera och ge bort


Att slänga gamla plagg gynnar inte någon alls, så kolla med vänner, familj och bekanta om de vill ha dina utrensade kläder. Är du inte helt redo att släppa taget kanske någon vill byta kläder med dig. Klädbyte inom vänskapskretsen är ett roligt sätt att testa nya stilar och passformer utan att behöva köpa nya kläder. Om ingen du känner vill ta emot kläderna kan du också sälja dem vidare eller donera till en insamling så att andra kan få nytta av dem.

Om kläderna är för slitna för att rädda rekommenderar vi att du lämnar in dem till en återvinningscentral. Men utmana även dig själv att hitta nya kreativa sätt att använda gamla trasiga textilier med ett sentimentalt värde. Kanske går det att sy ihop till ett lapptäcke eller en tygväska? Låt fantasin flöda!


Steg 3: Bli av med noppor och ludd


När du har bestämt vilka kläder som förtjänar en plats i din garderob är det dags att fräscha upp plaggen lite. Slitage som noppor är enkelt att åtgärda. Ett vanligt missförstånd är att noppriga kläder är en indikation på en dålig kvalitet, men det stämmer inte alltid. Noppor är överskottsfibrer som vandrar till ytan på vissa textilier, vilket är helt naturligt även för exklusivare material som kashmir. Raka bort nopporna med en noppborttagare för att få kläderna att se nya och fräscha ut igen.

Det mesta kan fixas med hjälp av rätt verktyg och en gnutta tålamod. Sy tillbaka knappar som har trillat av, lappa över hål och klipp bort lösa trådar. Ytlig smuts, ludd och damm kan tas bort med hjälp av en klädborste. Vi rekommenderar att undvika engångsprodukter och att i stället investera i klädvårdsprodukter som håller i en lång tid framöver. Vår återanvändbara lint brush är ett modernt alternativ till en klädroller som snabbt och smidigt tar bort ludd, hår och damm från textilier.


Steg 4: Blås nytt liv i plaggen


Kläder och hemtextilier som har förvarats i ett kvavt utrymme kan bli skrynkliga och lukta lite unket. Då kanske det känns logiskt att tvätta rent för att bli av med odörer och att ta fram strykjärnet för att bli av med skrynklor och vikstreck. Men att tvätta och stryka kläderna sliter mycket på textilierna och bör göras så sällan som möjligt. Vi rekommenderar i stället en annan metod som uppnår samma resultat och som dessutom är mer energisnålt, skonsamt och effektivt – att steama plaggen.

Steamern är ett skonsamt alternativ till både tvätt och strykning när du snabbt vill fräscha till dina textilier. Den heta ångan angriper bakterier och odörer samtidigt som den gör plaggen skrynkelfria. Ångan får också klädfibrerna att svälla och tyget att mjukna, så att detaljer och textur framträder bättre för ett mer naturligt resultat än med ett strykjärn. Vill du ändå uppnå en klassisk pressad effekt kan du få till strykveck och dylikt med vår hybridsteamer Cirrus 3 Iron Steamer


Steg 5: Organisera och optimera


När kläderna är fräscha och sorterade är det dags att organisera allt på ett prydligt och lättåtkomligt sätt. Detta steg är ett utmärkt tillfälle att rotera ordningen och ge plats åt de plagg som tidigare var längst in i garderoben. Låt dig själv inspireras av dina egna plagg och hitta nya klädkombinationer. Om du trots rensningen har ont om utrymme är Space Saving Hanger en smart lösning för att få plats med fler plagg på samma klädstång.


Steg 6: Skapa en tidlös garderob


Modeindustrin präglas idag till stor del av impulsköp och fast fashion. Statistiken varierar, men det sägs att vi i snitt använder 20% av kläderna som hänger i vår garderob. Det, i kombination med de konsumtionsmönster som vi ser idag är utan tvekan värt en tankeställare. När du nu har en fräsch och utrensad garderob, passa på att i lugn och ro reflektera över hur du vill att din långsiktiga garderob ska se ut.

Fundera över hur du kan bygga en tidlös garderob med färger, material och passformer som passar din personliga stil. Om du har möjlighet, försök att investera i plagg och hemtextiler av hög kvalitet som du kan se dig själv använda i många år framöver. Trender kommer och går, men i det långa loppet är det viktigare att investera i kläder som just du trivs bra i.


Steg 7: Vårda kläderna du redan äger


För att hålla din garderob fortsatt fräsch, glöm heller inte att skämma bort dina favoritkläder genom att använda skonsamma klädvårdsprodukter som förlänger livslängden och samtidigt förbättrar utseendet på dina plagg. Kläder som är väl omhändertagna kan hålla länge och användas av flera generationer framöver.

Lycka till och njut av din nystädade garderob!

Läs också

Rekommendation
Produkter
Artiklar