Fri frakt över 650 kr Leverans inom 1–3 arbetsdagar 30 dagars returrätt

Så bygger du en kapselgarderob som passar din stil

Kapselgarderoben har dominerat modevärlden på sistone. Men vad är en kapselgarderob och hur skapar man en? Och vilka fördelar har denna typ av garderob från ett slow fashion-perspektiv? Vi listar allt du behöver veta.


Vad är en kapselgarderob?

En kapselgarderob är en kollektion med noggrant utvalda plagg som enkelt kan mixas och matchas med varandra för att skapa många olika outfits. Kollektioner består ofta av plagg i neutrala färger, med klassisk och tidlös design och silhuetter som kompletterar varandra.

Susie Faux uppfann ursprungligen konceptet kapselgarderoben. Hon var ägare till en butik som heter Wardrobe i London på 70-talet. När Faux märkte att hennes kunder oftast handlade kläder som inte var hållbara i längden, var hennes lösning att erbjuda ett fåtal högkvalitativa och tidlösa plagg som gick att matcha med varandra. Faux idé om den tidlösa kollektionen fångades upp av den amerikanska designern Donna Karan när hon år 1985 lanserade sin ikoniska klädlinje Seven Easy Pieces, en kollektion med endast svarta affärskläder för kvinnor.


Jakten på en tidlös garderob

Kapselgarderoben har sedan dess blivit ett sätt att begränsa konsumtionsvanor och en motreaktion till säsongsbaserade kollektioner. Varumärken som ASKET har till och med byggt en affärsmodell kring konceptet. Även om de erbjuder nya kläder, strävar de efter att designa tidlösa plagg som kommer att stå sig i generationer, snarare än att producera nya klädlinjer varje säsong.


Woman steaming a hooded sweatshirt

Så bygger du en kapselgarderob

Att bygga en kapselgarderob är ett smart sätt att effektivisera och göra det enklare att klä dig på morgonen. Du kan också spara pengar genom att minska ditt behov av att hela tiden köpa nya kläder. Här är en steg-för-steg-guide som hjälper dig att skapa en kapselgarderob.


1. Bedöm och rensa din nuvarande garderob


Det första steget för att bygga en kapselgarderob är att ta en ordentlig titt på vad du redan äger. Gå igenom din garderob och identifiera dina favoritplagg. Vilka är nyckelplaggen som utgör din garderob? Kanske ett par jeans, en vanlig vit t-shirt eller en trenchcoat med en klassisk siluett?

Rensa ut allt som du inte använder och sälj second hand. Här tar du hjälp av våra bästa tips för hur du säljer kläder på andrahandsmarknaden. Här tar du hjälp av våra bästa tips för hur du säljer kläder på andrahandsmarknaden.


2. Upptäck din personliga stil


Din kapselgarderob ska spegla din personliga stil. Tänk på vilka favoritfärger, mönster och texturer som får dig att känna dig fin och bekväm. Om du inte är säker på vad din personliga stil är, vänd dig till stilkonton eller modetidningar för inspiration och outfitidéer.

Att bygga en kapselgarderob bör inte hindra din kreativitet eller dämpa din personliga stil. Det är helt enkelt en strävan att vara mer medveten om dina kläders livslängd snarare än att ständigt handla baserat på impulser eller de senaste trenderna.

Det är fullt möjligt att ta det här konceptet och tillämpa din stilkänsla på det. Din kapselgarderob behöver inte vara en samling utbytbara kläder. Var aldrig rädd för att helt omfamna din stil. Lek med färger och mönster och kombinera olika material för att skapa kontraster samtidigt som du håller tanken på att köpa dina kläder med avsikt.


3. Välj en färgpalett


En färgpalett är ett utmärkt sätt att säkerställa att föremålen i din kapselgarderob kommer att kunna mixas och matchas. Välj en basfärg (som svart, vit, marinblå eller beige) och lägg till några accentfärger. Du kan också lägga till några neutrala färger som vit eller grå för mångsidiga alternativ. Välj färger som du älskar och ser bra ut på dig.


4. Välj dina nödvändigheter i garderoben


När du väl har en känsla för din personliga stil och färgpalett kan du börja välja de föremål som kommer att utgöra din kapselgarderob. Dessa bör innehålla en blandning av lätta plagg som kan kläs upp eller ner, som en liten svart klänning, en klassisk vit blus och ett par välsittande jeans. Målet är att ha en mångsidig garderob, där ett fåtal föremål kan skapa många olika outfits.

Här är några exempel på föremål som kan hamna i en kapselgarderob:

 • 2–3 par byxor (jeans, chinos, dressbyxor)
 • 2–3 kjolar (en pennkjol, a-line och en maxi)
 • 3–5 toppar (blusar, t-shirts och tröjor)
 • 2–3 ytterkläder (en regnrock, en jacka och en trenchcoat)
 • 2–3 klänningar (en liten svart klänning, en skjortklänning och en vardagsklänning)
 • 2–3 par skor (sneakers, klackar och plattor)
 • 2–3 påsar
 • Ett par solglasögon
 • En scarf
 • Ett bälte • 5. Lägg till några statement-plagg


  Även om din kapselgarderob i första hand bör bestå av mångsidiga plagg, är det också en bra idé att inkludera några statement-prylar för att lägga lite intresse till dina outfits. Dessa kan vara djärva smycken, en ljus handväska eller en topp med ett färgglatt tryck.


  6. Ta hand om din kapselgarderob


  Ett annat viktigt och ofta förbisett steg är att ta hand om dina plagg och hjälpa dem att hålla länge. Detta inkluderar att köpa kläder av hög kvalitet som kommer att stå sig genom tiderna. Tyvärr var inte alla tyger gjorda för att hålla eftersom snabbmodemärken ständigt letar efter sätt att sänka produktionskostnaderna.

  Olika textilier tillverkas av olika fibrer. Vissa plagg är gjorda av naturliga källor, som bomull eller ull. Silke är en naturlig proteinfiber som produceras av silkesmaskar, medan ull kommer från underull hos får och getter. Läs vår skötselguide för fler tips om hur du sköter dina textilier.

  Lägg märke till plagg som visar tecken på slitage och fräscha upp dem med en noppborttagare eller sykit vid behov. Detta hjälper dig att hålla din garderob fräsch och aktuell.


  Vad kan vi lära oss av detta?


  Fördelarna med en kapselgarderob är väl värda tiden och ansträngningen. Med en väl utvald samling av viktiga plagg som du älskar, kommer du att kunna mixa och matcha för att skapa en mängd olika outfits med minimal ansträngning.

  Kapselkonceptet kan lätt misstolkas som en hopplös resa för att hitta den perfekta samlingen av intetsägande, neutrala kläder. Men det viktigaste är att investera i kläder som du kommer att älska och uppskatta länge. Håll dig till din stil, köp kläder som du känner dig bekväm i och gör dem till dina livslånga följeslagare.


  Sources:
  InStyle
  Vogue
  Washington Post

  Keep reading

  Rekommendation
  Produkter
  Artiklar