Fri frakt över 650 kr Leverans inom 1–3 arbetsdagar 30 dagars returrätt

Så förvarar du dina vinterkläder

Låter du dina kappor, dunjackor och stickade plagg ligga orörda i lådor eller hänga framme under vår- och sommarsäsongen? Det finns goda skäl till att förvara dina vinterplagg på ett smart sätt. I denna artikel listar vi våra bästa tips för hur du packar undan din vintergarderob.


Lär av kapselgarderoben

Kapselgarderoben är på stark framväxt. Tanken är att man för varje säsong väljer ut ett begränsat antal plagg ur sin garderob, exempelvis 30 stycken inklusive ytterkläder och skor. Resten av garderoben plockar man undan och tar inte fram förrän nästa säsong. Fördelarna med kapselgarderoben är många. Man sparar framför allt pengar och minskar klädkonsumtionen. Många tycker även att det är roligt att återupptäcka plagg man redan äger. När kläderna inte ständigt hänger framme känns de snabbt nya och fräscha igen.


Så förbereder du dina vinterplagg för förvaring

1.Tvätta rent

Skadedjur som mal och pälsängrar kan vara förödande för dina kläder. De dras till plagg gjorda av naturfiber som stickade tröjor av bomull eller ull. Skadedjuren föredrar smutsiga plagg framför rena och därför ska du aldrig säsongsförvara otvättade plagg, utan se till att tvätta kläderna innan du packar ner dem.


2. Lämplig förvaring

Stickade plagg och tjocka tröjor ska vikas. Om de hänger på galgar riskerar de att tappa formen. Det mest praktiska är att förvara dem i genomskinliga plastboxar. Det är väldigt smidigt att kunna se vad som finns i lådorna utan att behöva öppna dem. Har du inte genomskinliga lådor fungerar det förstås också med flyttkartonger, eller stapelbara skolådor om du bor litet. Dunjackor, kappor och jackor mår bäst av att förvaras hängande. Om du hänger dem i en klädpåse slipper du damm.


3. Håll ohyran borta med cederträ

Spreja cederträolja över kläderna eller lägg cederträbitar i förvaringslådan. Doften av cederträ hjälper till att hålla mal och pälsängrar borta.


4. Välj en lämplig plats

Välj en torr plats att förvara dina kläder på. En plats med fuktig luft som exempelvis källaren kan nämligen göra så att dina plagg möglar. Ett vindsförråd, ett varmbonat garage eller en garderob inomhus är de bästa alternativen.

Men vacuumpåsar då?
Vissa köper speciella vacuumpåsar för att packa in sina kläder. Fördelen är att du håller plaggen fria från fukt, damm och mal. Förvara kläderna i vacuumpåsar om du tidigare haft problem med mal eller om du inte har något annat alternativ än att förvara plaggen i källaren. Vacuumpåsar är bra om du bor litet och inte har så mycket plats att förvara dina kläder på.

Läs också

Rekommendation
Produkter
Artiklar