Fri frakt över 650 kr Leverans inom 1–3 arbetsdagar 30 dagars returrätt

Så steamar du – grundkurs i steaming

Att steama är enklare, roligare och bättre än att stryka – bara man lär sig tekniken. Vår guide är läsvärd både för nybörjaren och den mer erfarna. Den funkar för alla!

Så använder du en steamer


I videon nedan visar vi hur man ångar en skjorta med Cumulus Home Steamer. Samma teknik kan användas med alla steamers, inklusive mindre handhållna varianter. Fortsätt läsa den här guiden för en mer detaljerad beskrivning av varje steg i processen.


Så använder du en steamer
Steg 1: Fyll vattentanken och koppla in steamern


Det går förstås lika bra med kranvatten så länge du inte bor i ett område med hårt (kalkrikt) vatten. Då rekommenderar vi Steam Water.

Steg 2: Placera ditt plagg på en galge


Det vanligaste sättet att ånga är att hänga ditt plagg på en galge. Vissa stående steamers som till exempel Cumulus Home Steamer är utrustade med en galge. Men när du använder en handsteamer behöver du använda din egen galge. Hitta en plats där du bekvämt kan hänga plagget med ett eluttag i närheten – vilken krok, duschstång eller gardinstång som helst fungerar bra.


Steg 3: Ta tag i plaggets nedre kant och sträck ut tyget försiktigt


För ett professionellt resultat, ta tag i den nedre fållen av plagget och sträck försiktigt tyget medan du ångar. Detta gör det lättare att ta bort envisa veck.

Steg 4: Pressa steamerns munstycke direkt mot tyget


För handsteamers måste du trycka på ångknappen för att släppa ut ånga. Upprättstående steamers producerar ånga kontinuerligt. När steamern producerar ånga, pressa munstycket mot tyget och steama i valfri riktning, uppifrån och ned eller åt sidan. Det viktiga är att du trycker steamern mot plagget.

Tips: Prova att steama från insidan av plagget


Detta är ett effektivt sätt att snabbt släta ut skjortor, blusar, t-shirts och liknande plagg.

Tips: Använd den värmeskyddande handsken/påsen


Ta hjälp värmeskyddande påsen/handsken för att kunna släta ut nedersta delen av plaggen. Med den på handen kan du pressa plagget mellan handen och steamern utan att bränna dig. Handsken är också användbar när du vill släta ut kragar, ärmslut eller andra detaljer på en skjorta.

Tips: Prova att steama horisontalt


Du kan också steama ditt plagg horisontalt. Till exempel på ett bord (med en handduk under) eller på sängen. Perfekt för att steama byxor och skapa pressveck.

Ett skrynkelfritt resultat


Voilà! Svårare än så är det inte. Ett sista råd är att tillåta dig själv att vara lat ibland. Steama bara kragar, ärmslut och nederdelen av skjortan om du ska bära den under en kofta. Och kom ihåg att dina plagg kan bli lite fuktiga efter steaming, så låt det torka lite innan du bär dem för att förhindra att de blir skrynkliga igen.

Vi hoppas att du gillade den här guiden. Se till att kolla in våra tutorials för fler användbara tips.

Läs också

Rekommendation
Produkter
Artiklar