Fri frakt över 400 kr Leverans inom 1–3 arbetsdagar Förlängda returer till och med 31 januari, 2024

Så tar du hand om bröllopskläder

Ska du gifta dig och vill veta hur du bäst tar hand om din bröllopsklänning, kostym eller smoking? Vi har samlat de bästa tipsen att ta till både före, under och efter bröllopet.


Steama din bröllopsklänning

En av de vanligaste frågorna vi får är om det går att använda en steamer till brudklänningen. Och svaret är: ja. Att steama är det säkraste sättet att ta bort envisa rynkor från ömtåliga material. Det är heller inte något som måste göras av ett proffs, det billigaste och enklaste är att ta med din egen handsteamer.

Före bröllopet: Förvara mörkt, svalt och i en klädpåse

Innan bröllopet handlar det om att hålla bröllopskläderna i toppskick inför bröllopsdagen. Och, förstås, minimera onödigt jobb under själva bröllopsdagen.

 • Förvara både bröllopsklänning och kostym/smoking i en klädpåse av tyg. Plastar du in plaggen är risken att du stänger inne fukt som kan ge upphov till mögel eller fläckar. Enda gången vi rekommenderar plast är när du transporterar plaggen.
 • Tunga klänningar förvaras bäst liggande, till exempel under sängen. Lättare klänningar, smokingar och kostymer förvarar du hängande, i klädpåsen. Skydda dem från direkt solljus, då det vita tyget kan gulna.
 • Förvara plaggen torrt och mörkt. Det är även viktigt att dina bröllopskläder inte trängs med andra plagg och blir skrynkliga.


Under bröllopet: Maskera fläckar och första hjälpen

Under bröllopet är det bra att vara förberedd ifall fläckar, revor eller skrynklor dyker upp. Packa med ett första hjälpen-kit med vårt Sewing Kit, bakpulver/talk och klädborste eller Lint Brush. Glöm inte heller steamer som tar bort veck och ger tyget den perfekta finishen.

 • Steama klänningen eller kostymen det sista du gör. Steamern ångar skonsamt ut alla skrynklor och veck.
 • Borsta bort eventuellt hår och damm med vår Lint Brush
 • Maskera eventuella fläckar, men påbörja ingen avancerad fläckbehandling. Du kan till exempel dutta med en torr pappersnäsduk på vinfläckar.
 • Talk eller bakpulver kan användas för att maskera fettfläckar tillfälligt, men ska bara användas på vita plagg, som skjortor eller brudklänningar.
 • Snabblaga revor med matchande sytråd om olyckan är framme.
 • Fläckbehandla inte med kemikalier eller husmorskurer, om du inte är 100% säker på att det fungerar och tyget tål behandlingen. Lämna istället in plagget på kemtvätt efter bröllopet och låt experterna ta hand om fläckarna.


Efter bröllopet: Rengöra och förvara

De mest förrädiska fläckarna är de som du först inte kan se. Spill från till exempel vitt vin eller champagne syns inte med en gång, utan dyker upp som bruna fläckar först efter ett tag. Vissa fläckar syns först efter flera månader, och då är det ofta försent då många fläckar kan bli permanenta om du väntar länge med att behandla dem. Ta plaggen till en kemtvätt (helst en grönmärkt sådan) för en genomgång och rengöring, gärna så fort som möjligt efter bröllopet.

 • Ta plaggen till kemtvätten, även om du inte ser några fläckar.
 • Välj en vadderad galge om du ska hänga exempelvis brudklänningen hemma efter bröllopet. En vadderad galge är mer skonsam än en i trä eller metall.
 • Om du inte tänkt spara plagget, sälj det vidare.
 • Förvara plaggen torrt, svalt och mörkt i en klädpåse av tyg.


Material som ofta används till bröllopskläder

Silke
Silke är en naturlig proteinfiber som produceras av silkesmaskar. Tyget kännetecknas av sin lyster, styrka och hållbarhet och har en lång handelshistoria över hela världen.

Skötselråd för silke

Satin
Satin är inte ett specifikt material utan syftar till själva vävtekniken. Därför kan satin bestå av olika typer av fibrer. Från början användes bara silke, men modern satin kan också vävas av polyester och rayon.

Tyll
Tyll är ett tunt, lätt nättyg och kan tillverkas av olika fibrer, som nylon, siden och oftast - polyester.

Ull
Ull är en naturlig proteinfiber som oftast kommer från fårets päls. Ull är naturligt antibakteriellt och smutsavvisande och behöver därför inte tvättas ofta alls.

Skötselråd för ull

Bomull
Bomull är gjord av de fluffiga fibrerna från bomullsplantan. Bomullsplagg är mer lätthanterliga än material som siden eller ull. På grund av fiberstrukturen kan bomull maskintvättas, torktumlas och strykas mer än andra material

Läs också

Rekommendation
Produkter
Artiklar