Fri frakt över 650 kr Leverans inom 1–3 arbetsdagar 30 dagars returrätt

Så tar du hand om dina sidenplagg

Siden har många egenskaper som gör det lyxigt och användbart. Det är dock ett material som behöver en hel del omvårdnad. I denna artikel går vi igenom hur du tar hand om dina sidenplagg för att de ska hålla i år framöver.


Siden är ett mer hållbart material med många bra egenskaper. Det har en isolerande effekt som värmer i kyliga klimat. Materialet transporterar dessutom bort fukt, vilket gör det perfekt för heta sommardagar. Sidenplagg är väldigt bekvämt att bära men kräver rätt omvårdnad för att hålla över tid.


Så ska siden förvaras


Silkestyget är ömtåligt och kan nötas lätt. Därför är det viktigt att låta dina sidenplagg hänga luftigt i garderoben. Blusar och klänningar i siden ska helst hänga på rejäla trägalgar och inte trådgalgar som riskerar att nöta på tyget.


Läs materiallappen


Vissa sidenplagg tål inte vatten. Läs materiallappen innan du tvättar plagget. Om det framgår att plagget inte tål vattentvätt, lämna in det hos närmaste miljömärkta kemtvätt.

Så tvättar du sidenplagg


De sidenplagg som tål vatten ska tvättas så sällan som möjligt. Det bästa sättet att tvätta siden är genom att handtvätta. Du kan också tvätta i ett fintvättsprogram i tvättmaskinen, dock riskerar du att plagget tappar färg och lyster. Läs vår guide om hur man handtvättar. Läs vår guide om hur man handtvättar.


Tvättråd för siden


  • Använd ett enzymfritt tvättmedel. Siden består av animaliska proteiner som bryts ned av vanligt, enzymbaserat tvättmedel. Köp ett fintvättmedel utan enzymer och förläng livet på dina sidenplagg. Shoppa Steamerys fintvättmedel Delicate Laundry Detergent.

  • Tvätta på handtvätt- eller ullprogrammet om du vill tvätta i maskin. Använd tvättpåse och tvätta aldrig mer än en halvfull maskin. Siden går fint att tvätta tillsammans med material som ull, men tänk på att aldrig blanda färger eftersom siden blöder färg.

  • Tvätta på 30ºC. Tvätta alltid på högst 30ºC. Det går att tvätta siden någon enstaka gång i 40ºC för att ta bort exempelvis en fettfläck. Men vi rekommenderar att du är varsam om du vill behålla tygets färg och lyster.

  • Vädra ofta, tvätta sällan. Ta för vana att vädra dina sidenplagg när du använt dem. Spraya sedan plagget med Steamerys Fabric Spray för att fräscha upp mellan tvättarna. Siden behöver inte tvättas mer än någon gång per år. Materialet har dessutom en naturlig motståndskraft mot damm och smuts. Var dock snabb med att ta bort spill innan det blir fläckar.

  • Hängtorka i skuggan. Sidenplagg torkar snabbt tack vare sin förmåga att transportera bort fukt. Undvik dock att torka i direkt solsken eftersom solstrålarna kan bleka tyget. Torktumla aldrig dina sidenplagg. Läs mer om hållbara torkmetoder här.

Fläckbehandla siden


Spill kan du skölja ur med kallt vatten innan det hinner bli en fläck. Kemiskt ren bensin eller aceton kan användas för att ta bort fettfläckar. Var noga med att testa på ett mindre synligt område innan du behandlar fläcken, så att medlet inte förstör tyget. Det allra viktigaste är att agera direkt och inte vänta tills plagget ska tvättas nästa gång. De flesta fläckborttagningsmedel du hittar i butiker bör inte användas på sidentyg.


Steama dina sidenplagg


Välj en steamer framför ett strykjärn. Ett strykjärn är för varmt och kan orsaka brännmärken på dina sidenplagg. Ångan från en steamer slätar skonsamt ut veck och skrynklor samt ger tyget lyster. En steamer tar även bort dåliga lukter och bakterier från använda kläder.

Svårare är det inte. Så är du en person som vill lägga lite extra kärlek på dina kläder, investera i ett sidenplagg. En garderobsinvestering som håller i år framöver.

Läs också

Rekommendation
Produkter
Artiklar