Fri frakt över 650 kr Leverans inom 1–3 arbetsdagar 30 dagars returrätt

Sälj kläder second hand – så gör du steg för steg

Är det dags för dina tidigare favoriter att hitta nya ägare? Läs våra tips för en smidig och bra affär, både för dig som säljer och för den som köper.


Sälja själv eller via en tjänst?


I dag finns det många sätt att sälja vidare kläder. Arkivet i Stockholm och Göteborg är populära uppstickare för att sälja andrahandskläder på kommission* i butik. På nätet dominerar appar som Tradera, Sellpy och Tise tillsammans med sajter som Vestiaire Collective, och facebookgrupper som Labels We Love (för skandinaviska varumärken) och Circle of Clothes.

Säljer du via Vestiaire Collective, Sellpy eller Arkivet tar de en ganska hög procentsats av försäljningssumman – i gengäld slipper du allt arbete förutom att lämna eller skicka dina klädesplagg.

Tradera tar vanligtvis 10% av försäljningspriset, och du får en del hjälp att beställa frakt – men arbetet gör du själv. Labels We Love och Circle of Clothes är helt gratis att annonsera i, men jobbet att annonsera, packa och skicka plaggen ligger på dig.5 tips när du ska sälja kläder second hand


1. Tvätta, steama och noppa av


Framhäv plagget från sin bästa sida. Tvätta, noppa av, klipp av lösa trådar och steama.

2. Beskriv plagget


Skriv ut eventuellt märke och modellnamn (många söker på exempelvis “Rodebjer” eller “Acne”) i annonsen. Skriv också vilket material det är gjort av, särskilt om det är gjort av något finare tyg som ull eller siden. Skriv gärna med tips som “fungerar bra till…”, “matcha med…” för att måla upp en bild åt potentiella köpare.

Nämn storlek och mått. Särskilt på byxor och jeans är det uppskattat med mått eftersom storleken inte alltid säger så mycket.


Mått att skriva ut i annonsen:
 • På byxor och jeans: midjemått och innerbensmått (mät över linningen och på insidan av benen).
 • Klänningar: Längd och ärmlängd (från topp till botten och från armhålan till ärmslutet).
 • Kjol: Midjemått och längd (linningen och från toppen till botten).
 • Jackor och kappor: längd och ärmlängd.
 • Skor: Innermått och om de är smala, normala eller breda i lästen.


3. Beskriv skicket detaljerat


Att kläder är använda förstår de flesta som köper. Beskriv om det finns fläckar och var de sitter (fota också), nämn eventuella lösa sömmar eller tråddragningar. Beskriv också vad som är bra med plagget för att inte skrämma bort köpare.


Användbara fraser för att beskriva skicket:
 • NWT (New With Tags): Oanvända kläder med lappen kvar kan beskrivas så här.
 • Nyskick: Plagget har inga spår av att ha använts.
 • Gott, använt skick: Fina färger, inga tråddragningar eller fläckar men plagget är använt och tvättat.
 • Använt men fortfarande kvar att ge: Ett positivt sätt att beskriva ett plagg med skavanker eller som bär spår från att ha använts.


Nämn även hur du skött om plagget:
 • Tvättmedel och sköljmedel, skriv om du tvättat i parfymfritt. Detta är särskilt uppskattat av doftkänsliga eller de som vill doftminimera sina hem.
 • Om det finns husdjur hemma (viktigt för pälsdjursallergiker).
 • Om plagget exempelvis är kemtvättat nyligen.
 • Om du är rökfri eller om någon röker i hemmet.


4. Ta bilder som lockar till köp


Du behöver olika sorters bilder till din annons. Fota med mobilkameran i dagsljus och utan blixt, helst mot en neutral bakgrund.


Optimalt behöver du några olika bilder:
 • Minst en helbild på plagget.
 • En produktbild som visar hur plagget sitter på, alternativt att du fotar när du bär plagget. Att visa hur plagget sitter har du mycket att vinna på.
 • Bilder som visar eventuella skavanker.
 • En bild på lappen med material och tvättråd. Som köpare vill man ju veta hur plagget ska skötas om.


5. Skicka smidigt


Återanvänd gärna gamla förpackningar (som hophäftade papperspåsar, gamla skokartonger) eller så kallade mailingbags, förslutningsbara påsar från diversehandeln, när du skickar. Skicka kläderna spårbart, det är tryggast både för dig och köparen. Frakten kan du köpa till fastpris på Postens hemsida och paketet lämnar du in på ditt närmsta ombud.


Låter det krångligt? Det är faktiskt inte särskilt svårt när du fått in vanan. Om det låter som alldeles för mycket jobb är det klokare att låta proffs sälja dina plagg åt dig.

*Att sälja med kommission betyder att du får betalt först när butiken har sålt ditt plagg. Detta upplägg är standard hos secondhand-butiker som Arkivet. Dock är omsättningen ofta hög, och de flesta plagg säljs inom ett par dagar eller inte alls.

Läs också

Rekommendation
Produkter
Artiklar