Fri frakt över 500

Öppet köp 30 dagar

Leverans inom 1 – 3 arbetsdagar

Steamskola


En steamer är ett verktyg som från början använts av modebranschen och stylister. Idag har steamern blivit en självklar produkt för att skonsamt ta bort skrynklor och fräscha upp kläder och textilier.

När du steamar dina kläder kan du minska på tvättandet genom att du ger plagget en lätt uppfräschning. Färre tvättar gör att dina kläder kommer att hålla betydligt längre, eftersom tvättmaskinen får kläderna att förlora både färg och form. Kläder som vi kallar utslitna är nästan alltid urtvättade. Genom att steama förlänger man med andra ord livslängden på plagget.

Att steama är väldigt lätt att lära sig. När du väl lärt tekniken kan du fixa till ett plagg på bara några minuter. Du behöver ingen strykbräda eller stora ytor, plagget kan hänga direkt på en galge. Lär dig att steama som proffsen genom att se vår video.

Ångan från en steamer får textilfibrerna att svälla och återfå sin naturliga form. Den gör att färgerna blir mer intensiva och texturen framträder. Dessutom försvinner ofräscha lukter och vissa bakterier dör. Du kan steama alla typer av textilier (förutom läder och mocka) och därför kan du ånga även de plagg som inte tål att strykas.

Steamade kläder blir:
 • Skrynkelfria och mjuka
 • Fräscha; ångan tar med sig odörer, vissa bakterier och damm
 • Mer intensiva i färgerna
 • Plagget får en längre livslängd

 • Så funkar en steamer
  Våra steamers fungerar genom att man fyller vattenbehållaren och startar steamern. Vattnet kokas upp och pressas genom ett ångmunstycke under högt tryck. Ångan som bildas är strax under 100 grader. Den tränger igenom tyget i hög fart och gör att fibrerna sväller, mjuknar och återfår sin naturliga form.

  Lär dig att steama genom att se vår video eller följ våra tips nedan.

  Tips på hur du steamar:
 • Häng plagget på en galge, vänta tills steamern blir varm.
 • Håll steamerhuvudet mot utsidan av plagget och sträck ut tyget för att ge det stöd.
 • Proffstips: Steama insidan av plagget för att få ett ännu bättre resultat. Använd vår värmehandske för att trycka steamer emot speciellt bra på svårstrukna områden såsom knappar och skjortkanter. Handsken fungerar även som värmeskydd så man inte bränner sig (även om risken är liten).
 • Om du vill göra pressveck går det bra att lägga plagget direkt på värmepåsen på ett hårt underlag och pressa med steamern.

 • Vilka tyger och kläder kan jag steama?
  Du kan steama i princip alla textilier förutom mocka och läder. Steamern fungerar även utmärkt på tyger som riskerar att förstöras av ett strykjärn, som siden, ull och viskos.
  En steamer är perfekt även för att fräscha upp ett par jeans och är ett alternativ till att stryka byxor. Du slipper ofrivilliga pressveck. Om du vill göra pressveck går det bra att lägga plagget direkt på värmepåsen på ett underlag och pressa med steamern.

  Skillnaden mellan strykt och steamat
  För de allra flesta kommer en steamer att ersätta ett strykjärn. För andra blir det ett komplement. Tidigare nämnde vi att ångan får fibrerna att svälla. Ett strykjärn fungerar genom att det plattar till textilfibrerna. Båda metoderna gör att plagget ser skrynkelfritt ut, men på olika sätt.

  Skillnaden syns i princip bara på vita bomulls- eller poplinskjortor. De brukar vanligtvis pressas med strykjärn och skjortkragen stärks då. Frågar du oss fungerar steamern lika bra, men det är såklart en fråga om personlig smak.


  Vill du lära dig av modeproffsen?

  Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få klädvårdstips, specialerbjudanden och mer.

 • Den här webbplatsen använder cookies. Genom att använda vår webbplats godkänner du vår integritetspolicy och användningen av cookies på din enhet för ändamålet att utvärdera din användning.