Fri frakt över 500

Öppet köp 30 dagar

Leverans inom 1 – 3 arbetsdagar


Steamskola – steama som proffsen

En steamer (också kallad ångmaskin) är ett verktyg som från början använts av modebranschen och stylister för att fräscha upp kläder och andra textilier

Steamers har ännu inte fått ett etablerat begrepp på svenska så vi använder steamer. Svenska begrepp som används är Klädångare, Ångjärn, Ångmaskin för kläder och Ångstation.

Så funkar en steamer

En steamer fungerar genom att koka upp vatten och sedan pressa det genom ett ångmunstycke med högt tryck. Ångan är strax under 100 grader. Den tränger igenom tyget i hög fart och gör att fibrerna sväller, mjuknar och återfår sin naturliga form.

Ett steamat plagg blir alltså skrynkelfritt och mjukt, men ångan gör också att färgerna blir mer intensiva och texturen framträder. Slätt och snyggt, med andra ord.

Eftersom ångan skjuts genom plagget tar den också med sig vissa smutspartiklar, damm – och i viss mån – bakterier (läs mer om steamerns bakteriedödande effekt här), vilket gör att vissa dofter och ytlig smuts försvinner. Det blir som att vädra på snabbspolning och rengöra lätt på samma gång. Med en steamer kan du glesa ut tiden mellan tvättarna. Färre tvättar gör att dina plagg kommer att hålla betydligt längre. Bra för dig och miljön.
.

Skillnaden mellan strykt och steamat

Vad som skiljer en steamer från ett strykjärn är bra att ha koll på. För de allra flesta kommer en steamer att ersätta ett strykjärn. För andra blir det ett komplement. Tidigare nämnde vi att ångan funkar genom att få fibrerna att svälla. Ett strykjärn fungerar genom att det plattar till textilfibrerna. Båda metoderna gör att plagget ser skrynkelfritt ut, men på olika sätt.
Där du märker skillnad mellan ett strykt och ett steamat plagg är till exempel vita bomullsskjortor. Vita bomullsskjortor är vi vana vid att se pressade ut, och vissa föredrar att se dem så. Då har strykjärnet fördelen att skjortan kommer att se glansigare och plattare ut. Vissa föredrar att ha dem så medan andra tycker att det är livlöst. En smaksak, helt enkelt.


Vilka tyger kan jag steama?

Du kan steama i princip alla textilier förutom mocka och läder. Du kan också steama silkesplagg, viskos och ull – material som riskerar att förstöras av ett strykjärn. Du kan heller aldrig få brännmärken av en steamer, eftersom själva ångmunstycket aldrig blir tillräckligt varmt. Det är bara ångan som håller den höga temperaturen.Vill du lära dig av modeproffsen?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få klädvårdstips, specialerbjudanden och mer.