Fri frakt över 650 kr Leverans inom 1–3 arbetsdagar 30 dagars returrätt

Skötselråden som håller träningskläderna fräscha

Funktionskläder är samlingsnamnet för alla typer av plagg som har en funktion (mer än att se snygga ut och hålla dig varm), som att transportera bort svett från kroppen eller hålla väta ute. De kräver ofta lite speciell omvårdnad för att bibehålla sin förmåga över tid.


Klädbranschens motsvarighet till tech

Många funktionsplagg är speciellt framtagna för att fylla ett speciellt syfte. De gjorda av en särskild som textilkombination som gör att du är sval medan du tränar. Eller så är det ytterplagg med ett membran som håller dig torr. Ull kan med fördel användas som funktionsplagg, men exakt hur du tvättar ullplagg har vi skrivit om här. Funktionskläder är ofta gjorda av syntetiska tyger; som polyester eller elastan. Varumärkesnamnen kan vara lycra eller spandex.


Fördelarna med funktionskläder:


 • Smuts fastnar inte lika lätt som på andra material
 • De töjer sig när du rör dig
 • Skrynklar minimalt och torkar fort
 • Håller dig sval medan du svettas


Nackdelar med funktionskläder:


 • Syntetiska tyger är baserade på olja, det vill säga en icke förnybar källa
 • De släpper mikroplaster i samband med tvätt. Använd en Guppy Bag, en tvättpåse som samlar upp alla mikroplaster, när du tvättar.
 • Tekniskt sett andas de inte och luktar illa efter bara en användning
 • Håller inte värmen när de är blöta, i motsats till ull. Om du bär syntet närmast kroppen när du blir genomblöt av svett, riskerar du att bli farligt nedkyld om det är kallt ute.


Tvätta träningskläder

De flesta träningskläder gjorda av syntetmaterial, som elastan, ska inte tvättas i höga temperaturer. Eftersom de sällan blir smutsiga – utan drar bara till sig dålig lukt – räcker ett kort, energisnålt program på 30ºC gott och väl. Ett kort program i låg temperatur är skonsamt både för dina plagg och miljön.

 • Använd ett flytande tvättmedel, gärna vårt Active Laundry Detergent, som är särskilt effektivt mot ofräscha lukter.
 • Använd inte sköljmedel. Förutom att det är dåligt för miljön förstör det också stretchen.
 • Hängtorka alltid. Träningskläder bör inte torktumlas.


Skalplagg och ytterkläder i funktionsmaterial

Skalplagg är specialbehandlade med en impregnering för att få sin vattenavvisande yta. När du använder plagget slits ytan och efter någon månad av daglig användning har de förlorat lite av sin förmåga. Mest slits barnens overaller och överdragsbyxor.

För att de inte ska förlora sin avrinningsförmåga måste du återimpregnera. Välj en impregneringssprej som är fri från flourkarboner (ämnen som är skadliga för djur – och människor – och inte bryts ner i naturen) och allra helst eko. Impregneringen tar ofta bättre om du kör plagget i torkskåp efteråt, men dubbelkolla att plaggets skötselråd tillåter det. Smuts täpper till andningsförmågan, så låt inte plaggen bli för smutsiga. Läs mer om att tvätta ytterkäder.


Tvätta skalplagg


Visste du att du kan borsta bort den värsta smutsen från barnens överdragsbyxor? Använd en klädborste med styv borst, som vår Clothing Brush, på intorkad lera och damm. När det väl är dags att tvätta bör du välja ett svalare program, max 40 grader. Om plaggen fått saltvatten på sig, eller om de blivit rejält svettiga, är det också dags att tvätta. Salt, fetter och svett gör att plagget förlorar sin förmåga.

 • Välj ett flytande tvättmedel, gärna vårt Active Laundry Detergent, som är särskilt effektivt mot ofräscha lukter.
 • Använd en Guppy Bag som samlar upp alla mikroplaster.
 • Undvik att använda sköljmedel.
 • Torka helst i torkskåp, det återaktiverar impregneringen.


Men vädra träningskläder då?


Vi brukar predika att du ska vädra istället för att tvätta plagg som bara luktar lite använt. Men det gäller material som andas; som bomull, viskos, linne, ull – alltså naturmaterial. De flesta funktions-och träningskläder är tillverkade av syntettyger som inte andas på samma sätt som tyger gjorda av naturmaterial. Av den anledningen blir de ju inte så mycket fräschare av att du vädrar.

Om du inte vill tvätta rekommenderar vi vår Fabric Spray, alltså vår doftsatta klädmist som döljer svettlukt. Misten är effektiv på alla sorters material och kan med fördel sprejas på både skalplagg och träningskläder.

Läs också

Rekommendation
Produkter
Artiklar