Fri frakt över 650 kr Försenad leverans på grund av lagerflytt 30 dagars returrätt

Steamer eller strykjärn: Vad är skillnaden?

Steamers och strykjärn är två olika verktyg som kan släta ut skrynkliga textilier, men vad är egentligen skillnaden? Här nedan reder vi ut fördelarna med de olika metoderna.


Fördelar med en steamer

Steamern erbjuder många fördelar utöver att bara ta bort skrynklor och veck. Låt oss fördjupa oss i fördelarna med ångning och varför det blir det bästa valet för många.


1. Ångan fräschar upp tyget


Ångan från en steamer tar inte bara bort skrynklor – när du steamar ett plagg, dödar du också bakterier och reducerar dålig lukt. Det är därför ett bra sätt att hålla dina kläder fräscha mellan tvättarna, en smart lösning när ett plagg bara har använts någon gång men inte är tillräckligt smutsigt för tvättkorgen.


2. Skonsamt mot dina kläder


Medan ett traditionellt strykjärn använder en brännhet yta för att pressa och platta till textilfibrerna, lyfter ångan från en steamer fibrerna och låter dem återfå sin naturliga form. Att steama minskar även risken för att du av misstag ska råka bränna eller skada dina kläder, särskilt tunnare, ömtåligare material som siden.


3. Ingen strykbräda behövs


Steamern är en tidsbesparande lösning som kräver få förberedelser när du har bråttom och snabbt behöver fräscha upp din outfit. Placera helt enkelt ditt plagg på en galge och sätt på steamern. Efter cirka 20 sekunder är den redo att användas. När du steamar dina gardiner kan du till och med låta dem hänga kvar på gardinstången. Du behöver alltså inte slösa dyrbar tid på att brottas med en otymplig strykbräda.


4. En resevänlig metod


Handhållna steamers är nätta och kompakta och är därför smidiga att ta med sig i resväskan för att hålla kläderna skrynkelfria och fräscha när du är ute och reser. Under längre resor kan du ta med färre kläder och fräscha upp kläderna med ånga när du inte har möjlighet att tvätta. Se bara till att din destination har samma spänning och frekvens i vägguttagen som din steamer.


5. Perfekt för plagg med textur


Eftersom ångan lyfter textilfibrerna istället för att platta ner dem, är steamern också särskilt bra för texturerade tyger. Medan ett strykjärn kan platta till tyger som exempelvis manchester eller plisserade plagg, slätar steamern ut skrynklor utan att påverka tygets unika form och karaktär.Fördelar med strykjärnet

Även strykjärnet har sina fördelar och förtjänar sin plats i klädvårdsvärlden. Om du är ute efter det där perfekt pressade resultatet kan strykjärnet vara rätt verktyg för dig.


1. Skapa en perfekt pressad look


Strykjärnet, med sin uppvärmda metallplatta i direkt kontakt med tyget, gör det lätt att släta ut vecken och sömmarna på dina plagg, vilket gör att du kan uppnå en polerad, professionell finish. Den uppvärmda strykplattan kan ge dig näst intill perfekta resultat och låter dig lägga till tryck för att platta till tyget efter eget tycke.


2. Perfekt för slitstarka tyger


Strykjärnet kan också vara fördelaktigt när du vill få bort envisa veck från tjocka och slitstarka tyger. Hemtextilier som lakan, örngott och dukar är ofta tillverkade för att kunna tåla frekvent tvättning och hög värme. Så även om en steamer också kan vara effektiv för dessa textilier, är ett traditionellt strykjärn det bästa alternativet om du vill uppnå ett perfekt pressat resultat.


3. Skapa avsiktliga veck


Den uppvärmda metallplattan och dess direkta kontakt med tyget kan även vara en fördel när du vill skapa definierade detaljer på dina plagg. Till exempel är det långa vecket på framsidan av kostymbyxan en tidlös modedetalj som har funnits sedan slutet av 1800-talet och som enkelt kan återskapas med ett strykjärn.


Så vilken ska jag välja?


Steamern och strykjärnet erbjuder båda unika fördelar, och valet mellan de två beror i slutändan på dina preferenser. Oavsett om du föredrar precisionen med strykjärnet eller smidigheten med steamern, ser båda metoderna till att dina kläder blir skrynkelfria. Om du har svårt att bestämma dig finns också Cirrus 3 Iron Steamer som är en handhållen steamer med en uppvärmd frontplatta.

Läs också

Rekommendation
Produkter
Artiklar