Fri frakt över 650 kr Leverans inom 1–3 arbetsdagar 30 dagars returrätt

Ny studie: Kan ånga från en steamer inaktivera virus?

Kan ånga inaktivera virus på textilier? Tillsammans med RISE (Research Institutes of Sweden) har vi djupdykt i frågan, testat olika metoder och tagit fram en ny forskningsstudie i ämnet.


Under våren har vi fått många frågor av våra kunder kring huruvida ångan från en steamer kan inaktivera virus. Att ånga reducerar bakterier, det visste vi redan, men hur temperaturen från ånga kan påverka virus var outforskat för oss. Vi vände oss därför till RISE (Research Institutes of Sweden), ett av Europas största forskningsinstitut och bad dem att genomföra ett grundligt test där vi fick fram en rad intressanta resultat. Följ med!


Så genomfördes testet

Tillsammans med RISE kom vi fram till att testet skulle genomföras på handskar. Handskar kommer, likt händer, ofta i kontakt med virus och bakterier. Forskningsteamet på RISE utförde testet på tre sorters handskar: bomull, läder och en syntetisk skidhandske. Testet genomfördes med hjälp av två olika metoder:

Metod 1: RISE steamade (ångade) handskarna i fem minuter på en plan yta.


Metod 2: Handskarna steamades inuti en värmeskyddande påse (Heat Protection Bag) under en minut. Heat Protection Bag är ett tillbehör som medföljer vår steamer Cirrus No.2. Påsen används i vanliga fall för att pressa med steamern ordentligt mot plagget och samtidigt undvika att man bränner sig. Med denna metod kunde vi nå betydligt högre och mer komprimerande temperaturer på kortare tid.

Ladda och läs hela rapporten för en detaljerad beskrivning av testerna och listor på vilken typ av virus som testats. Ladda ner här!


Testresultat

  • Metod 1 gav förhållandevis goda resultat gällande reducering av virus. Det gick dock inte att fastställa om virusen var helt inaktiverade, troligen för att man inte nådde tillräckligt höga temperaturnivåer

  • Metod 2 gav väldigt goda resultat – 99,99% av de undersökta virusen inaktiverades med hjälp av ånga

Sammanfattningsvis: Ja, ånga kan inaktivera utvalda virus, förutsatt att man använder rätt metod, i detta fall metod 2. Men det ska också understrykas att våra steamers inte är skapade för att användas likt de gjorde i metod 2. Men vi kan helt klart fastställa att det är bättre att steama sina plagg, än att inte göra det.


Tänk på följande:
  • Våra steamers och värmeskyddande påsar är inte skapade för att användas på det sätt som RISE utfört testerna

  • Efter cirka en minuts steamande i en värmeskyddande påse uppnås en temperatur på runt 100°C – det finns klädesplagg och material som inte tål så här höga temperaturer, var därför noga med att ta reda vilka plagg som tål hög värme innan du sätter igång

  • Viktigt: Om du vill testa metod 2 hemma med dina Steamery-produkter sker det på egen risk! För att undvika brännskador från ångan rekommenderar vi att du bär en ordentlig handske på den hand som håller i steamern och trycker på ångknappen

Ladda och läs hela rapporten för en detaljerad beskrivning av testerna och listor på vilken typ av virus som testats. Ladda ner här!

Läs också

Rekommendation
Produkter
Artiklar