Fri frakt över 400 kr Leverans inom 1–3 arbetsdagar Förlängda returer till och med 31 januari, 2024

Så tar du hand om dina kashmirkläder

Överväger du att investera i en kashmirtröja? Eller kanske har du redan en? Grattis! Kashmir-ullen är ett av världens lyxigaste material, och med rätt kunskap om hur du tar hand om plaggen är kashmirplagget en väl värd investering.


Kashmir – ullens Rolls Royce

Kashmirullen görs av den mjuka underpälsen hos Kashmir-getter; ett samlingsnamn för olika sorters tama getter som ursprungligen kommer ifrån den norra Indiska regionen Kashmir. Getterna utvecklar en otroligt varm ull eftersom de har väldigt lite underhudsfett trots att deras naturliga hemvist är i ett bistert klimat. Kashmirullen är därför cirka fyra gånger varmare än annan ull.

Nuförtiden kommer den mesta kashmirullen från inre Mongoliet och Kina, men den kallas fortfarande kashmirull. Anledningen till att väven är så exklusiv är den framställs av getternas fällda vinterpäls, och fäller gör de ju bara en gång om året.



Hur ser jag skillnad på bra och dålig kashmir?

Med ökad efterfrågan kommer större utbud, men var lite uppmärksam på kvaliteten. Många kashmirplagg som tillverkas i dag är av sämre kvalitet än traditionell kashmir; den kan vara utblandad med andra fibrer, eller att underhåret inte är ordentligt separerad från det så kallade skyddshåret.


Några detaljerna som skvallrar om kashmirplaggets kvalitet:

  • Mjukhet – fin kashmir kliar inte.
  • Ytludd, ju sämre kvalitet desto mindre glans och mer ludd.
  • Fiberlängden; fin kashmir har en fiberlängd på minst 36 mm av totalt 40 mm. Förenklat kan man säga att ju kortare fiberlängden är, desto fler noppror kan du vänta dig.
  • Hur många trådar som vävts ihop till garnet som man använder för att sticka plagget. Ju fler trådar som utgör garnet, desto mer hållbart, varmt och slitstarkt är materialet.


Kashmir av sämre kvalitet kommer att:

  • Noppra mer (även om all kashmir nopprar, särskilt i början)
  • Gå sönder lättare
  • Inte hålla värmen lika bra som finare kashmir

I modevärlden finns det sällan en korrelation mellan klädernas kvalitet och prislappen. Men i fråga om kashmirtextilier återspeglas faktiskt kvaliteten i priset. För låg prislapp betyder att du inte kan vänta dig för mycket.


Tvättråd för kashmir

Du har investerat i ett kashmirplagg, burit det.. och sen då? Att sköta om dina kashmirplagg är faktiskt lättare än du tror.


Hur ofta ska jag tvätta kashmirull?

Getterna tvättar ju sig knappast men ändå håller de pälsen ren. En av ullens förträffliga, inneboende egenskaper är att den till viss del är självrengörande. Häng ut dina kashmirplagg efter att du burit dem och låt dem vädra, gärna över natten. När plaggen blivit smutsiga eller det börjar dröja sig kvar lukter trots att du vädrat dem, är det dags att tvätta.


Kemtvätta? Non!

Många kashmirtröjor är märkta kemtvätt – och om du fått fläckar som satt sig – är kemtvätten dit du bör hasta per omgående. Kemtvättens fläckborttagning är nämligen mer effektiv än den du kan åstadkomma hemma. Men regelbunden kemtvätt är slitsamt för plaggen (för att inte tala om miljön!), så tvätta hellre hemma.


Maskintvätta kashmir, visst går det!

Om du har en nyare tvättmaskin bör den vara utrustad med ett ullprogram, eller handtvättsprogram. Det är ett särskilt skonsamt program som är gjort för att efterlikna handtvätt, det vill säga plagget vrids inte medan det är blött (kombinationen av rörelse och värme gör att alla ullplagg krymper) eller växlar mellan varmt och kallt vatten (det gör också att ullplagg krymper).

Maskintvätta enbart i ullprogrammet och inte i temperaturer över 30 grader. Låt maskinen centrifugera ut överflödigt vatten, men inte över 800 varv per minut.


Gör så här:
  • Lägg plaggen i tvättpåsar av nylon, det skyddar dem från trumman.
  • Fyll maskinen till hälften (det går bra att blanda textilier, men tänk på att ull- eller fintvättsprogrammet inte är effektivt mot grovt nedsmutsade plagg).
  • Använd enzymfritt tvättmedel, märkt ull-eller fintvättmedel. Vårt Delicate Laundry Detergent har tillsatt lanolin som återfuktar fibrerna, och dessutom doftar magiskt.
  • Kör en kort centrifugerings-cykel för att få ut överflödigt vatten.
  • Hängtorka (jo, man FÅR hängtorka centrifugerade plagg – men endast då) eller plantorka på tvättställning. Använd då en handduk som bas för att undvika fula veck.


Borde jag inte handtvätta?

I skötselråden för många kashmirplagg kommer det att stå att plagget bör handtvättas. Och visst, om du har ett väldigt ömtåligt plagg är handtvätten det säkraste kortet. Nackdelen med handtvätt är att du sällan får ut alla tvättmedelsrester. Allt om hur du handtvättar kan du läsa här.


Steama i stället för att stryka

Ett nytvättat kashmirplagg kan bli lite missformat. Plaggets fina form får du tillbaka genom att ånga det med din steamer. Du kan förstås stryka, men inte över 150 grader, och risken är att du plattar till fibrerna.

Med en steamer återfår plaggen sin ursprungliga form och lyster, på ett skonsamt och riskfritt sätt.


Vik, häng inte

Mellan användningarna vill kashmirplaggen ligga vikta i en låda. Att låta dem hänga på galge gör att de slits i axelpartiet och tappar formen i förtid.


Skydda dem från mal och pälsängrar

Som all annan ull kan kashmir dra till sig ohyra som mal och pälsängrar. Dessa slipper du genom att:
  • Förvara varje plagg i en bomullspåse, då kommer eventuell ohyra inte åt att äta på plagget.
  • Spreja med cederträolja eller ha klossar av cederträ liggandes i lådan. Mal och pälsängrar skyr den skarpa lukten av ceder. Om du har klossar eller ringar måste dessa filas på lite då och då, så att de fortsätter att lukta.
  • Tvätta använda plagg med jämna mellanrum. Smutsiga och illaluktande kashmir drar i högre utsträckning åt sig ohyra.


Ta bort nopprorna

All kashmir kommer att noppra mer eller mindre. Särskilt där tyget utsätts för friktion. Ju bättre kvalitet på tyget desto färre noppor dock. Noppra av din kashmir med vår Pilo Fabric Shaver, den tar skonsamt bort nopporna på nolltid. Börja med en lätt hand och svep Pilon över nopporna. Öka gradvis trycket, men pressa aldrig! Schvoom – så är plagget som nytt igen.


Ta bort hår och damm

Ulltröjor är magneter för hår och damm. Dagdamm blir du enklast av med genom att skaka och vädra dina kashmirplagg efter varje användning. Hårstrån från exempelvis husdjur borstar du enkelt bort med en Lint Brush – en fiffig liten borste som fångar upp håren i ett svep. Till skillnad från klädrullar med plastfilm lämnar den ingen klistrig yta på dina plagg som drar till sig ännu mer hår. Och så kan du förstås använda den om och om igen.

Läs också

Rekommendation
Produkter
Artiklar