Fri frakt över 400 kr Leverans inom 1–3 arbetsdagar 30 dagars returrätt

Textilingenjörens knep mot gräsfläckar

Sök på tips mot gräsfläckar och du kommer att få upp många husmorsknep som sägs ta bort dem. Problemet? Långt ifrån alla fungerar. Vi har koll på vad som faktiskt fungerar, men också vad du kan strunta i.


Lästid: 5 min

Sök på tips mot gräsfläckar och du kommer att få upp många husmorsknep som sägs ta bort dem. Problemet? Långt ifrån alla fungerar. Vi har koll på vad som faktiskt fungerar, men också vad du kan strunta i.

Kortversionen:

Gräsfläckar kan förstöra ditt plagg för alltid om du inte tar bort dem på rätt sätt. Bäst resultat får du med alkohol eller fläckborttagare som innehåller väteperoxid eller galltvål och solrosolja. Gör så här:
 • Dränk fläcken med genomskinlig alkohol eller fläckborttagare
 • Låt verka i 15 minuter
 • Färsk fläck: tvätta på låg temperatur
 • Ingrodd gräsfläck: tvätta på så hög temperatur som plagget tål


Vi kan vår Fläckbibel

Förr använde man olika sorters husmorsknep för att råda bot på fläckar. I dag är det långt ifrån självklart att vi har samma ingredienser tillhands, plus att husmorsknepen ofta kräver mycket manuellt arbete. Fel mirakelkur riskerar också att förvärra fläcken, då uppstår problemet med två fläckar i en, vilket oftast bara en kemtvätt kan råda bot på. Riskabelt och opraktiskt när forskningen gett oss bättre metoder.

Vi på Steamery kan vår Fläckbibel. Vi har vår egen textilingenjör som kan allt (och lite till) om fläckborttagning och som dessutom läst om ämnet i utbildningen. Om inte vi redan vet svaret ringer vi våra kemister, som vi har på snabbuppringning. Du kan lita på att vi provat det mesta!


Vad är en gräsfläck – och vad är grejen med den?

Gräsfläckar är gröna fläckar som syns extra tydligt på vita och ljusa kläder, till exempel ljusa jeans. Det är klorofyllet i gräset (som finns i alla växter) som orsakar fläcken. Fukten från grässtråna tillsammans med klorofyllet tränger in i textilfibrerna – och har man otur och inte använder rätt knep, blir gräsfläcken permanent. Gräsfläckar tillhör de mest envisa fläckarna och de kräver sin egen metod.


Generella tips

 • Färska fläckar: Behandla fläcken direkt med ditt val av fläckborttagare och skölj med kallt vatten. Varmt vatten kan fixera fläcken.
 • Ingrodda fläckar: Fläckar som fått gro in ska förbehandlas med en fläckborttagare och sedan tvättas så varmt som plagget tål. Varmvattnet hjälper till att lösa upp fläcken, som vid här laget redan är fixerad.


Metoderna som fungerar


Alkohol!

Jo, faktiskt. Alkohol löser upp gräsfläckar. Som med all annan fläckborttagning är det mest effektivt när fläcken fortfarande är färsk. Välj en färglös alkohol, till exempel: vodka, gin, handsprit, eller läkarsprit (om du har tillgång till det).
Värt att nämna: alkoholen löser inte upp jordfläckar. Om du har kombinerade gräs- och jordfläckar rekommenderar vi en fläckborttagare.

Gör såhär
 • Dränk fläcken med alkohol, häll från utsidan av plagget där fläcken sitter som mest ytligt.
 • Låt verka i 15 minuter
 • Tvätta sedan som vanligt


Fläckborttagare

Det smidigaste sättet är att använda en miljövänlig fläckborttagare. Vi rekommenderar sprej som innehåller ordet oxi (tillsatt väteperoxid) eller gel bestående av galltvål och solrosolja. Fläckborttagarna löser upp även riktigt ingrodda fläckar, men tar också bort på jordfläckar (om det råkar vara en kombinationsfläck, och det är det ju nästan alltid). Framförallt är de smidiga att arbeta med.

Viktigt är dock att välja en fläckborttagare som är snäll mot miljön och är biologiskt nedbrytbar.

Gör såhär:
 • Förbehandla fläcken innan tvätt. Oxisprej: Spreja fläcken och låt sprejen verka i max fem minuter (längre än så och du riskerar att fixera fläcken)
 • Fläckborttagaren med galltvål och solrosolja: gnugga in på fläcken
 • Låt verka i 5-15 minuter (max fem minuter för oxisprejen)
 • Gnugga försiktigt på fläcken
 • Tvätta plagget
 • Färska fläckar: tvätta plagget på låg temperatur
 • Ingrodda fläckar: tvätta plagget i så hög temperatur som det tål


Alternativa (men krångliga) husmorskurer


Diskmedel

Blötlägga plagget tillsammans med några droppar diskmedel. Helst ska plagget dra över natten i lösningen, och sen tvättas i maskin. Knepet fungerar ganska bra, men särskilt smidigt är det inte, eftersom plagget ska ligga och dra i vatten ganska länge. Dessutom: Några av de vanligaste diskmedlen innehåller tensider som är skadliga för vattenlevande organismer. De bör alltså undvikas av miljöhänsyn.


Ättikssprit

Ättikssprit löser upp gräsfläcken. Blanda hälften ättikssprit och hälften vatten och låt plagget dra i lösningen under minst 30 minuter, men helst över natten. Fungerar dåligt på kombinerade gräs- och jordfläckar och på riktigt ingrodda gräsfläckar. På fläckar som ännu inte torkat fungerar det ganska bra.


Husmorsknepen mot gräsfläckar som (tyvärr) inte fungerar


Tandkräm

Vit tandkräm (inte gelvarianten) sägs fungera för att ta bort gräsfläckar. Det gör den inte. Oavsett hur mycket du gnuggar med en vanlig tandborste – eller med eltandborste – kommer du inte få ditt plagg rent. På ingrodda fläckar är det dessutom snudd på verkningslöst. Tvärtom riskerar den omilda behandlingen att göra fläcken ännu värre och dessutom förstöra själva tyget.

Läs också

Rekommendation
Produkter
Artiklar