Fri frakt över 650 kr Leverans inom 1–3 arbetsdagar 30 dagars returrätt

5 hållbara alternativ till att tvätta kläder

Hur ofta hamnar inte dina kläder i tvättkorgen efter en användning? Studier visar att bara 7% av kläderna i tvättkorgen faktiskt är smutsiga. Men hur får man bort unkna lukter, skrynklor och fläckar? Läs våra fem tips för att fräscha till kläder utan att tvätta.


Urtvättat och inte utslitet

Tvättmaskinen har kallats den industriella revolutionens främsta uppfinning, eftersom den frigjorde kvinnorna från den oerhört slitsamma arbetsbördan att tvätta för hand. För oss människor har den inneburit en revolution, men för våra kläder är den inte odelat positiv. Tvättmaskinens rengöringsprocess är allt annan än mild. Tvättprogrammet och centrifugen sliter på tyg och sömmar. Färgen tappar sin lyster, tyget tunnas ut och sömmarna lossnar. Det är därför som våra kläder blir urtvättade långt före de blir utslitna.

Även om moderna tvättmaskiner är utvecklade för att vara både vatten-och energisnåla, är upp till en femtedel av ett plaggs totala klimatpåverkan på grund av tvätten. Trots sina nackdelar är tvättmaskinen en ovärderlig apparat i hemmet. Alternativet – att ägna timmar åt att slå och skrubba, koka tvätten med såpa, skölja och banka med klappträn – är det väl ingen som vill återgå till.

Lösningen är att tvätta plaggen mer sällan. Belöningen är inte bara mindre tid i tvättstugan utan framförallt att dina kläder kommer att hålla betydligt längre.


Tipsen för att slippa tvätta


1. Spreja bort svettlukt med Fabric Spray


För dålig lukt finns det utmärkta alternativ till att tvätta. Vår Fabric Spray är en milt parfymerad klädmist som ger dina textilier en härlig doft av ros och mysk. Spreja direkt på tyget för att dölja odörer och uppnå en nytvättad känsla mellan tvättarna.


2. Vädra ut tråkiga dofter


Det enkla och helt naturliga sättet att bli kvitt tråkiga odörer. Montera en vädringshängare (om du inte redan har en) på balkongen eller på utsidan av ett fönster. Låt dina använda plagg hänga ute över natten, och de kommer att dofta friskt och fräscht på morgonen igen. Ett magiskt knep för kläder gjorda av naturmaterial; som bomull, linne, viskos, hampa, ull och siden. Kläder gjorda av syntetiska tyger andas inte, och därför gör frisk luft varken från eller till.


3. Borsta bort damm, hår och smuts med en klädborste


Ytliga fläckar (fläckar som inte trängt in i tyget), damm och hår är inget man behöver tvätta bort. Oftast räcker det med en pålitlig klädborste, som ruggar upp fläckarna och borstar bort dammet. Prova att borsta bort lerfläckar från jeans och overaller med vår Clothing Brush, och päls och hår från ullkappor i stället för att lägga dem i tvätten.

För att bli av med ytlig ludd och päls är vår Lint Brush ett skonsammare alternativ till en engångsroller i plast. Ett inköp som varar för evigt. En engångsroller med tejpremsa förstör även plaggen på sikt, klistret fastnar i tyget och gör att plagget drar till sig mer damm.

4. Steama bort veck och skrynklor


Dina kläder kan visa spår av dina hektiska dagar och se tråkiga ut med veck och rynkor. Kläder som bara bärs en gång slängs ofta på golvet innan de läggs i tvättkorgen, även om de inte är smutsiga, fläckiga eller illaluktande. Ånga och lägg tillbaka dem i garderoben istället. Den heta ångan riktar sig mot dålig lukt och bakterier och eliminerar alla tecken på att plaggen har använts.


5. Behandla bara fläckarna, inte hela plagget


Fettfläckar från lunchen, bär från mellanmålet, gräsfläckar från lekplatsen eller rödvinsfläck från lördagskvällen. Fläckarna på våra kläder är små ledtrådar som skvallrar om vår vardag. Om man är snabb och går på fläcken innan den satt sig, slipper man oftast tvätta hela plagget.

Huvudreglerna för husmorskurer är att fettfläckar behandlas med fettlösare (genomskinligt diskmedel eller galltvål). Fläckar som blod, glass, bär eller gräs kan med fördel tas bort med en Oxi-sprej, som bubblar upp fläcken så att den kan sköljas ur (alternativt försiktigt duttas ur med en svamp). Det går också ofta bra att dränka fläcken med tvättmedel. Om du är osäker kan du använda vår Stain Remover som effektivt tar bort alla möjliga fläckar.

Om fläcken har fått torka in krävs dock oftast förbehandling med fläckborttagning och ett vanligt tvättprogram. Så vikten av att vara snabb kan inte understrykas nog. Prova våra metoder innan du lägger dina använda kläder i tvättkorgen. När du väl slutat att slänga kläder som bara är använda, och inte smutsiga, i tvättkorgen, kommer du aldrig att återgå till att tvätta i onödan.

Läs också

Rekommendation
Produkter
Artiklar