Fri frakt över 650 kr Leverans inom 1–3 arbetsdagar 30 dagars returrätt

Tvättråd för klassiska vinterkläder

Kyligt väder innebär lager på lager av varma kläder. Det innebär också en snabbt växande tvättkorg som fylls av större plagg som stickade tröjor och ytterkläder. Här är några tips för hur du tvättar klassiska vinterkläder.


Tvätta vinterkläder


Att tvätta tunga ytterkläder kan kännas som en svår uppgift. Men som tur är behöver dessa plagg inte tvättas särskilt ofta. För att hålla dina jackor fräscha mellan tvättarna är det bra att ha som vana att vädra ut dem efter användning och att då och då spraya lite tygspray på plaggen. Att hänga din jacka utomhus för att vädra över natten kan göra underverk och få den att kännas fräsch igen utan att behöva tvätta den.

När du väl tvättar dina ytterkläder är det viktigt att använda ett skonsamt tvättmedel som är fritt från enzymer. Enzymbaserade tvättmedel bör undvikas eftersom de kan lösa upp de naturliga oljorna i tygerna, vilket i sin tur kan göra att vinterjackor tappar en del av sin isoleringsförmåga. Steamerys fintvättmedel är enzymfritt och innehåller dessutom en lanolinolja som vårdar och skyddar textilfibrerna.

Dunjackor


"Tvätta mindre"-regeln är definitivt tillämplig på dunjackor. Alltför frekvent tvättning kan lätt leda till att dunet tappar sin fluffighet. Dunjackor kan också verkligen dra nytta av lite luftcirkulation för att ta bort odörer. När du inte längre kan undvika att tvätta din dunjacka, välj ett enzymfritt tvättmedel och ett skonsamt tvättprogram med låg temperatur.

Torka dina dunjackor ut och in i torktumlaren på en låg temperatur. Genom att lägga in ullbollar i torktumlaren kan den varma luften cirkulera jämnare och ta bort statisk elektricitet samtidigt som den totala torktiden minskar dramatiskt. Pausa torktumlaren då och då för att skaka jackan för att se till att dunet sprider sig jämnt inuti plagget. Dunjackan är redo att bäras igen när den är helt torr och fri från dålig lukt.

Skaljackor


Vattentäta och vindtäta ytterkläder, som skidjackor, är vanligtvis designade med en vattenavvisande beläggning. En fördel med skaljackor är att smuts brukar stanna kvar på ytan. Oftast kan du använda en klädborste för att sopa bort ytligt smuts som ludd, damm, mjäll och hår så snart det dyker upp. Som med andra jackor kan du även förlänga tiden mellan tvättarna genom att vädra ut jackan efter användning.

När det ändå är dags att tvätta din skaljacka är det bäst att undvika vanliga tvättmedel och sköljmedel som kan skada den vattentäta beläggningen. Materialen i dessa jackor kan variera, så kontrollera alltid skötseletiketten först och gå aldrig över den rekommenderade temperaturen. Kom ihåg att stänga alla kardborreband och dragkedjor för att förhindra slitage. Undvik också att stryka din skaljacka, eftersom strykjärnet kan skada det vattentäta skalet

Fleece


Fleece är ett klassiskt vintertyg på grund av dess isolerande förmåga, så det är ingen överraskning att det ofta används till filtar och jackor. Tänk dock på att det finns olika sorters fleece som kräver olika skötselrutiner och kontrollera alltid tvättrådslappen före tvätt. Naturlig fleece är gjord av ull, men syntetisk fleece är vanligare och är brukar vara gjord av polyester.

Syntetiska material klarar i allmänhet inte höga nivåer av värme. Därför är det bäst att tvätta fleeceplagg och filtar vid låga temperaturer för att behålla den mjuka och fluffiga konsistensen. Innan du tvättar dina fleeceplagg, se till att förbehandla eventuella fläckar med fläckborttagning, eftersom tvätt utan förbehandling kan göra att fläckar fastnar permanent.

Ulltröjor och jackor


Ull är naturligt antibakteriellt och kräver därför mindre vård än man kan tro. Häng dina ylletröjor och filtar utomhus för att vädra ut efter användning så ofta som möjligt för att minimera tvätt. Ull kan vara känsligt för svåra fläckar som bär, kaffe eller choklad, så behandla spill omedelbart för att förhindra permanenta fläckar. Läs fler skötselråd för ull.

Om obehaglig lukt kvarstår efter att dina ullplagg har vädrats över natten är det dags att tvätta. Handtvätt är alltid att rekommendera, men du kan också använda ullprogrammet på din tvättmaskin. Kombinationen av värme och rörelse kan få ull att krympa, så tvätta på låg temperatur. Och som med dunjackor är det viktigt att alltid använda ett enzymfritt tvättmedel för att skydda fibrerna och få dina plagg att hålla längre.

Förvara väl under sommaren


När du inte använder dina vinterkläder, se till att förvara dem på ett sätt som bevarar tygerna och dess textur. Vik försiktigt dina stickade tröjor och undvik galgar som gör att dina plagg tappar formen. Att placera ut cederträkulor eller spraya cederträolja är ett smart sätt att skydda dina vinterkläder från ohyra när de förvaras i ett trångt utrymme över sommaren. Mer om hur du förvarar din vintergarderob.

Läs också

Rekommendation
Produkter
Artiklar