Fri frakt över 650 kr Leverans inom 1–3 arbetsdagar 30 dagars returrätt

Guide: Vad betyder tvättsymbolerna?

Här är din guide över de vanligaste symbolerna som hittas på en tvättrådsettikett. Slipp tveka nästa gång du tar hand om tvätten.


En snabb påminnelse


Välj alltid att handtvätta och lufttorka när du kan, då det är mycket bättre för miljön och skonsammare för dina kläder. Och bara för att en ettikett visar att ditt plagg klarar höga temperaturer betyder det inte att du måste tvätta eller torka på hög värme. Välj lägre temperatur när du kan.


Tvättinstruktioner


Följ instruktionerna när du ska tvätta i maskin för att förhindra att kläderna krymper eller blir missformade.

1. Tål maskintvätt, 2. Handtvätt/handtvättscykel, 3. Tvättas på max 30 °C , 4. Tvättas på max 40 °C , 5. Tvättas på max 60 °C , 6. Skonsam-/ulltvättscykel, 7. Tål inte maskintvätt

Torkningsinstruktioner


Följ även instruktionerna när du ska torka i torktumlaren för att förhindra att kläderna krymper eller blir missformade

1. Tål torktumling , 2. Torktumlas med skonsamt program , 3. Torktumlas med normalt program , 4. Hängtorkas , 5. Dropptorkas , 6. Torkas plant , 7. Tål inte torktumling

Kemtvättsinstruktioner


Denna symbol betyder att plagget endast ska kemtvättas. Symbolen kan komma med olika bokstäver eller rader som instruerar kemtvättarna om den process som krävs. Notera dock att många av dessa plagg istället kan handtvättas.

1. Endast kemtvätt, 2. Tål inte kemtvätt

Strykningsintruktioner


Vill du stryka ett plagg ska du följa dess strykningsinstruktioner för att förhindra att textilfibrerna skadas.

1. Stryks på max 110 °C, 2. Stryks på max 150 °C , 3. Stryks på max 200 °C 4. Tål inte strykning, 5. Tål inte steamning

Blekningsinstruktioner


Vissa vill bleka vita kläder med hjälp av blekmedel. Detta är inget vi rekommenderar, då blekmedlet är skadligt för miljön och sliter hårt på textiliernas fiber. Vi rekommenderar istället vårt högeffektiva White Laundry Detergent till vita textilier, då de hjälper kläderna att hålla sig vita, utan att använda blekmedel. Om du fortfarande vill bleka är här de vanligaste symbolerna.

1. Tål blekning , 2. Tål inte klorblekning , 3. Tål inte blekning

Tvätta helst inte


Kom ihåg att det bästa alltid är att undvika att tvätta. Att lufta, steama, mista och borsta av är mer hållbara alternativ som får dina kläder att se ut som nya längre.

Läs också

Rekommendation
Produkter
Artiklar