Fri frakt över 650 kr Leverans inom 1–3 arbetsdagar 30 dagars returrätt

Varför vi behöver ta hand om våra kläder

Siffrorna talar sitt tydliga språk. Här är den hårda sanningen bakom vikten av att ta hand om dina kläder på rätt sätt.


Ett plaggs hela livscykel är skadlig för miljön, från att det produceras, till att det används, till att det slängs. Det är därför det är ytterst viktigt att ta hand om dina kläder på rätt sätt.


Fast fashions fotavtryck

Det är ingen hemlighet att modeindustrin är en av de mest förorenade i världen. Den producerar 10 % av världens koldioxidutsläpp, är den näst största konsumenten av världens vattenförsörjning och står också för 20 % av all industriell vattenförorening i världen. Att producera ett plagg kräver betydande mängder kemikalier, vatten, energi och andra naturresurser. Över hela världen görs nu omställningar inom branschen för att förbättra produktionen och materialen som tas fram, men det är en lång väg kvar. Och även om exempelvis ett plagg av mer hållbart matrial har mindre påverkan än andra, kan en producerad vara aldrig bli bättre, eller lika bra, som om den aldrig producerats.


Sliter på kläder och miljön

Varje gång du tvättar ett plagg slits det, vilket betyder att det nu är ett steg närmare att inte kunna bäras eller vara fint längre. Varje tvätt i maskin använder i genomsnitt 72 liter vatten. Varje tvätt innebär att energi förbrukas och tvättmedel läcker ut i vårt vattensystem. För att inte tala om alla mikroplaster från textilier som polyester, då så mycket som 700 000 mikrofiber kan släppas ut från en enda maskintvätt. Och upp till 40 % av dessa fångas inte upp av vattenanläggningarna utan hamnar istället i våra sjöar och hav. Där äts de upp av marint liv och blir sedan en del av vår näringskedja och hamnar i vårt kranvatten. Om du väljer att torktumla är det ännu mer energi som går åt och mer mikroplaster som släpps ut, och dina kläder slits än mer.Ett farligt mönster

The United States Environmental Protection Agency rapporterar att 15,3 miljoner ton textilier slängdes i USA 2017. Deras uppskattning är att endast 15,2 % av detta återvanns, vilket resulterade i att över 10 miljoner ton textilavfall hamnade på avfallsanläggningar, så kallade deponier. När de väl hamnar på en deponi kan det ta 200+ år innan materialet bryts ned. Under nedbrytningsprocessen genererar textilier också växthusmetangas och läcker ut giftig färg och kemikalier i marken och grundvattnet.

Många plagg slängs bara för att ägaren tröttnat på dem. Många andra för att de har tappat sin form, färg eller det utseende de en gång hade. I många fall orsakades detta av okunskap, eftersom de tvättades för ofta och på fel sätt, eller utan rätt verktyg och kunskap. Detta vill vi på Steamery ändra på.


Ta om hand dina kläder på rätt sätt

Det handlar om att tvätta mindre, tvätta rätt och laga det som kan lagas. Om du följer dessa steg kommer du snart märka att din garderob håller mycket längre.

  • Att lufta istället för tvätta räcker långt. Material som ull är till och med naturligt självrengörande. Förutom underkläder, om plagget inte ser eller luktar illa så behöver du troligtvis inte tvätta det.

  • Steaming dödar bakterier, minimerar lukt och fräschar upp ett plagg på ett ögonblick. Det är också skonsammare än att tvätta och sparar mer energi.

  • Spraya plagg som bara behöver en snabb uppfräschning med en mist. Ett enkelt trick som lämnar en behaglig doft.

  • Att borsta av rejäla plagg som ytterjackor och kostymer, är ofta tillräckligt för att bli av med fläckar och damm.

  • Att behandla fläckar specifikt ökar chansen för att de försvinner och gör ofta att du inte behöver tvätta hela plagget.


Tvätta rätt:

Handtvätt är ett skonsammare alternativ till maskintvätt. Vår tutorial visar hur enkelt det faktiskt är. När du ändå behöver tvätta i en maskin är det viktigt att använda en skonsam cykel och rätt tvättmedel. Ett medel som är speciellt utvecklat med plaggets textil och färg i åtanke. Vårt breda utbud av tvättmedel passar de flesta behov. De är effektiva redan vid 30°C, vilket sparar energi och är skonsammare mot dina plagg.


Noppborttagning och lagning:

Att ta bort ludd och noppor kan förvandla ett plagg från att se gammalt och tråkigt ut, till att se som nytt ut igen. Vårt sortiment av noppborttagare lämnar ett vackert resultat varje gång. Kom även ihåg att laga det som går, som att sy en trasig fåll eller ersätta en tappad knapp.

Läs också

Rekommendation
Produkter
Artiklar