Hårt och mjukt vatten
För att veta vilket vatten du ska använda i din steamer behöver vi gå igenom den grundläggande skillnaden mellan hårt och mjukt vatten och varför det kan vara avgörande för din steamer.
Vattnets hårdhet bestäms främst av mängden kalcium och magnesium i vattnet. Höga nivåer av dessa och andra mineraler gör att vattnet blir hårt. I mjuk vatten däremot finns istället höga halter av natrium och salt, men dessa skadar inte din steamer.
Om du har tillgång till mjukt vatten, kan du utan problem använda kranvatten i din steamer. Om du bor i ett område med hårt vatten, så bör du istället undvika att använda kranvatten i din steamer. Det hårda vattnet lämnar kalk i steamerns rör och ventiler som tyvärr kommer att påverka din steamers livslängd.
Olika vattenkvaliteter
I stora delar av Sverige har vi mjukt vatten men det kan variera i olika regioner. Några platser med naturligt hårt grundvatten är Uppsalaslätten, Öland, Gotland och Skåne. Om du är osäker på om du bor i ett område med mjukt eller hårt vatten så rekommenderar vi att söka upp information om hårdheten på vattnet i ditt område innan du använder din steamer.
Ett enkelt sätt att testa vattnets hårdhet är att addera tvål i en flaska med vatten och skaka om. Om vattnet är klart och har mycket skum på toppen, så är det förmodligen mjukt vatten. Om vattnet istället blir grumligt och saknar skum så är det en god indikation på att det är hårt vatten.