Fri frakt över 650 kr Leverans inom 1–3 arbetsdagar 30 dagars returrätt

Vatten-guide: Förläng livslängden på din steamer

Många hör av sig till oss och undrar vilket typ av vatten man ska använda i våra steamers. I denna artikel berättar vi allt du behöver veta.


Så fungerar en steamer


En steamer förvandlar vatten till ånga. Vattnet färdas från vattentanken till en kokare som värmer upp vattnet till cirka 100° C. Vattnet omvandlas då till ånga som genom ett högt och stabilt tryck kommer ut genom munstyckets små ventiler.

Istället för att pressa fibrerna i tyget som ett strykjärn, får ångan dem att svälla, vilket gör plagget fräscht och skrynkelfritt. Ångan tar också bort dålig lukt, mindre fläckar och bakterier.

En sak som är bra att veta när det kommer till steamers är att det finns risk för kalk och mineraler att fastna i steamerns rör och ventiler. Jämför din steamer med en kaffebryggare. Om du inte använder en viss vattenkvalitet i din kaffebryggare så behöver den avkalkas efter ett tag. Detsamma gäller för en steamer.


Hårt och mjukt vatten


För att veta vilket vatten du ska använda i din steamer behöver vi gå igenom den grundläggande skillnaden mellan hårt och mjukt vatten och varför det kan vara avgörande för din steamer.

Vattnets hårdhet bestäms främst av mängden kalcium och magnesium i vattnet. Höga nivåer av dessa och andra mineraler gör att vattnet blir hårt. I mjuk vatten däremot finns istället höga halter av natrium och salt, men dessa skadar inte din steamer.

Om du har tillgång till mjukt vatten, kan du utan problem använda kranvatten i din steamer. Om du bor i ett område med hårt vatten, så bör du istället undvika att använda kranvatten i din steamer. Det hårda vattnet lämnar kalk i steamerns rör och ventiler som tyvärr kommer att påverka din steamers livslängd.


Olika vattenkvaliteter


I stora delar av Sverige har vi mjukt vatten men det kan variera i olika regioner. Några platser med naturligt hårt grundvatten är Uppsalaslätten, Öland, Gotland och Skåne. Om du är osäker på om du bor i ett område med mjukt eller hårt vatten så rekommenderar vi att söka upp information om hårdheten på vattnet i ditt område innan du använder din steamer.

Ett enkelt sätt att testa vattnets hårdhet är att addera tvål i en flaska med vatten och skaka om. Om vattnet är klart och har mycket skum på toppen, så är det förmodligen mjukt vatten. Om vattnet istället blir grumligt och saknar skum så är det en god indikation på att det är hårt vatten.


Vilket vatten du ska använda beroende på vattenkvalitet


Följ dessa instruktioner så kommer din steamer att hålla betydligt längre.

Om du bor i ett område med hårt vatten rekommenderar vi att använda:
  • Steamerys Steam Water
  • Stilla flaskvatten
  • Destillerat vatten
  • Batterivatten

Om du bor i ett område med mjukt vatten rekommenderar vi att använda:
  • Vanligt kranvatten – om du är på en resa och känner dig osäker, använd då stilla dricksvatten på flaska eller någon av de ovan nämnda.

Vi rekommenderar inte:
  • Parfymerat linnevatten; det kommer att täppa igen din steamer och så småningom kommer den sluta att fungera
  • Andra vätskor än vatten
  • Tvättmedel eller rengöringsprodukter

Är det mycket information att ta in? Det kan känns som en lång lista av rekommendationer, men det är verkligen inte så krångligt som det låter. Om du är osäker – använd Steamerys Steam Water.

Läs också

Rekommendation
Produkter
Artiklar